Domowa czekolada na gorąco

Domowa czekolada na gorąco
W takie zimowe wieczory czekolada na gorąco, kremowa, słodka, aromatyczna, to nieodzowny dodatek do dobrej książki lub filmu i ciepłego koca.

Czekolada na gorąco
  • 500ml mleka
  • 150g mlecznej czekolady
  • 1 kawałek kory cynamonu ok 5cm
  • 5-6 goździków
  • śmietana kremówka 36%
  • 1 łyżka cukru
Zdjęcie - domowa czekolada na gorąco - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDo garnka wlać mleko i połamaną czekoladę, wrzucić korę i goździki - w całości. Rozpuszczać na wolnym ogniu mieszając żeby się nie przypaliło. Ja nie doprowadzam do zagotowania. Rozlać przez sitko do kubeczków. Śmietanę ubić na sztywno, na koniec dodając cukier. Wyłożyć na czekoladę w kubku, wsadzić łyżeczkę do kubka, przykryć kocykiem i zatopić się w lekturze interesującej książki.

Kategorie przepisów