Miodownik przekładany
To przepis , który trafił do mojego notatnika już wiele lat temu. Od czasu do czasu sięgam po niego , głównie z tęsknoty za kremem z dodatkiem kaszy manny ;-) Robiłam to ciasto już nie raz , ale za każdym razem wychodziło odrobinę inaczej. W zależności od tego , czy dodaje się miodu prawdziwego , czy sztucznego placki przybierają barwę złocistobrązową lub ciemno-buro-brązową. Poza tym trzeba uważać , żeby nie dosypywać za dużo mąki do ciasta i nie piec placków zbyt długo - to je za bardzo wysusza i robią się twarde. Co prawda po przełożeniu kremem miękną , ale wolniej i to nie jest już to samo , co powinno być.
Tak , czy inaczej ciasto jest bardzo dobre , a im dłużej leży (pod warunkiem , że jest zabezpieczone przed wysychaniem) , tym lepiej smakuje. Dlatego też można śmiało upiec je kilka dni wcześniej , np. na nadchodzące Święta :-)
Ciasto:
- ok. 500 g mąki (raczej nieco mniej niż więcej)
- 150 g cukru pudru
- 100 g miodu
- 50 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szkl. mleka
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść. Ciasto podzielić na 4 części , rozwałkować i upiec cienkie placki (w dużej tortownicy lub blaszce o podobnej powierzchni). Jeżeli ciasto za bardzo klei się do rąk i blatu lepiej jest wstawić je na jakiś czas do lodówki , żeby stężało niż podsypywać mąką (ciasto będzie wtedy delikatniejsze). Czas pieczenia ok. 7 minut z termoobiegiem (bez niego o kilka minut dłużej) w temp. 200 st.C.
Krem:
- 1/2 l mleka
- 4 płaskie łyżki kaszy manny
- cukier waniliowy
- 1/2 kostki masła
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szkl. cukru
Dodatkowo:
- kwaśny dżem
Kaszę ugotować na mleku z wanilią i ostudzić.
Miękki tłuszcz utrzeć z cukrem dodając stopniowo ostudzoną (letnią , nie zimną) kaszę - mniej więcej po 1 łyżce (większa ilość dodana na raz grozi zwarzeniem się kremu).
Przekładać placki - dwa razy kremem i raz dżemem. Gotowe ciasto oblać polewą , np. taką:
Polewa:
- 1/3 margaryny
- 1 łyżka wody
- 1 czubata łyżka kakao
- 4 łyżki cukru
Wszystkie składniki rozpuścić w małym garnuszku i podgrzewać do momentu zagotowania (od czasu do czasu mieszając). Przestudzić i polać ciasto.