To była pierwsza opcja w jakiej zjadłam zarówno krewetki jak i selera naciowego. Nie jestem i nie byłam miłośniczką selera, za to do krewetek się przekonałam i jem je również w innych wersjach niż ta sałatka.
Delikatne, wilgotne ciasto z dodatkiem daktyli po prostu rozpływa się w ustach. To nie lada gratka dla łasucha :) Można je podawać na ciepło, z dodatkiem sosu toffi ( to dla lubiących ekstremalnie słodkie desery ) lub na zimno.
Ta potrawa się nie nudzi, bo za każdym razem może nas zaskoczyć czymś nowym. U mnie w domu jest to ulubione danie obok paelli i spaghetti. Moje dzieci na curry nigdy nosem nie kręcą i z radością przyjmują każdą kolejną wersję, nawet najbardziej niecodzienną, czy najbardziej pikantną.
Jesienny dzień. Deszcz i zimno... Co zrobić, jesień... Zapraszam zatem dziś na jesienne ciasto. Szarlotkę. Nieco inną niż zwykle, gdyż prócz aromatycznego cynamonu można w niej znaleźć migdałową nutę. Bardzo smaczna, jak to szarlotka, a one jesienią smakują najbardziej. :)
Ulubione danie mojego męża. Robię mu je od lat, ale dopiero w tym roku się na nie skusiłam, co prawda trochę z konieczności. Jakoś do tej pory nie przepadałam za słodkimi potrawami.
Dynię upiekłam, pokroiłam na kawałki, zalałam winem, dodałam oliwę, masło i papryczkę drobno posiekaną. Wszystko dusiłam do całkowitej miękkości dyni. Kiedy sos miał odpowiednią konsystencję dorzuciłam pokrojoną w paski szynkę, starty parmezan i posiekaną kolendrę.
usłyszałam przypadkiem o koktajlu, który stawia na nogi wszystkich niewyspanych i rozkojarzonych:) Pijemy go na kolację, a żelazo, którego ten napój ma bardzo dużo, powoli uwalnia się przez noc i rano wstajemy rześcy i wyspani :) Poza tym jest bardzo dobry w smaku.Życzę wszystkim dużo sił i miłego tygodnia!
poza pizzą sos rewelacyjnie smakuje jako dodatek do potraw makaronowych (lazanii, cannelloni zapiekanych, czy spaghetti) oraz nadaje się świetnie do utopienia w nim pulpecików.
Trzymałam w lodówce ciasto francuskie, miałam pomysł co z niego zrobić, ale zapomniałam co to było :) Leżało, leżało i czekało na zmiłowanie. Wersja brak pomysłu na obiad w pełni zadowalająca.
Delikatne placuszki z nutą słodyczy, cały rok czekam na dynię sieję, podlewam i zbieram. Uwielbiam patrzeć jak rosną i uśmiechają się do mnie. Mogę jeść w każdej postaci, a dziś jedne z ulubionych moich placuszków . Polecam
Gofry,ach te gorące gofry! Na pewno nie jeden raz zajadaliście się nimi.Kojarzą się pewnie większości z Was, jak i mnie samej z wakacjami,plażą i słońcem.Wtedy to, z za każdego rogu kuszą nas budki, w których sprzedawane są gofry w różnej postaci...wedle życzenia-polane przeróżnymi polewami,posypkami,owocami,bitą śmietaną lub cukrem pudrem.
Bakłażan rozpływa się w ustach i perfekcyjnie zgrywa się ze słonym smakiem fety a ser z niebieską pleśnią dopełnia całości. Polecam dodać go nieco więcej. Zapiekanka rewelacyjnie sprawdziła się jako obiad na gorąco ale również jako drugie śniadanie do pracy na zimno. Drugiego dnia była nawet lepsza. Bardzo polecam.