Adobo z kurczaka i wieprzowiny

Przepis ten znalazłam przez przypadek, potem zaczęłam szukać czegoś więcej... i teraz podzielę się z Wami tym co odkryłam.
Nazwa adobo funkcjonuje w wielu kuchniach. W kuchni hiszpańskiej oznacza sposób marynowania surowej żywności. W kuchni filipińskiej to sposób przygotowania potrawy. Jest to bardzo popularne danie i jak to bywa z narodowymi potrawami, nie ma jednej wersji. Gdzieś wyczytałam, że odmian potrawy jest tyle, ile filipińskich wysp... czyli ponad 7 tys.
Zwykle adobo przygotowuje się z kurczaka lub wieprzowiny, ale danie robi się także z wołowiny, ryb, krewetek czy warzyw. Mięso podzielone na kawałki marynuje się, a potem w tej marynacie się dusi. Podstawą marynaty jest ocet (ryżowy lub trzcinowy), sos sojowy, czosnek oraz liść laurowy. Danie podaje się z ryżem - to obowiązkowe. W niektórych przepisach po wstępnym uduszeniu, mięso wyjmuje się i podpieka na rumiano na grillu i podaje się z sosem, który powstaje po zredukowaniu marynaty, w innych mięso podaje się ugotowane w sosie.
Przepis, który zamieszczam to wersja adobo wg Romy Dorotan - występował on w programie Marthy Stewart, gdzie prezentował sposób wykonania tego dania. W jego składzie znajduje się mleko kokosowe, które raczej rzadko się używa, ale właśnie od tego przepisu zaczęło się moje poszukiwanie informacji o tej potrawie, no więc... moja wersja adobo.

Zdjęcie - ADOBO Z KURCZAKA I WIEPRZOWINY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Adobo z kurczaka i wieprzowiny - Laura SKŁADNIKI:
ilość imprezowa
  • 1 1/2 szklanki octu ryżowego lub trzcinowego (ja dałam około szklanki ryżowego)
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 1 szklanka mleka kokosowego (u mnie było prawie 2 szklanki)
  • 2 główki czosnku
  • 3-4 liście laurowe
  • łyżka pieprzu w ziarnach (ja dałam kolorowy)
  • papryczka chilli (opcjonalnie) - ja nie dawałam
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 5 nóg z kurczaka
  • 10 plastrów (jak na kotlety) dowolnego mięsa wieprzowego
Mięso opłukać i osuszyć, nogi podzielić. Mięso ułożyć w dużym naczyniu szklanym lub ceramicznym. Czosnek obrać, duże ząbki rozkroić na pół. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i zalać nią mięso. Odstawić na przynajmniej 2 godziny, ale najlepiej na całą noc. Zdjęcie - ADOBO Z KURCZAKA I WIEPRZOWINY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mięso razem z marynatą umieścić w dużym naczyniu (jak najszersze dno) ja wykorzystałam do tego woka. Najlepiej żeby mięso było ułożone w jednaj warstwie. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa około pół godziny (u mnie było trochę dłużej). Zdjęcie - ADOBO Z KURCZAKA I WIEPRZOWINY - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mięso wyjąć ułożyć na blaszce lub kratce z piekarnika (można też ułożyć na grillu elektrycznym) i podpiec z obu stron (5-10 min). Sos gotować nadal, tak aby ilość zredukowała się do kremowej konsystencji. Sos przecedzić przez sitko, ja dodatkowo przecisnęłam przez sitko ugotowany czosnek.
Mięso podałam na dużym półmisku, osobno sos i do tego ryż ugotowany na sypko. Smakowało wszystkim....

Przepisy z tych kategorii

Pasztet z indyka z żurawiną
1

Pasztet z indyka z żurawiną

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bitki z karkówki w sosie z suszonych grzybów

Bitki z karkówki w sosie z sus…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Gulasz z wołowiny z kasztanami i aromatem pomarańczy

Gulasz z wołowiny z kasztanami…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Kotleciki drobiowe z marchewką i groszkiem

Kotleciki drobiowe z marchewką…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Polędwiczka wieprzowa ze śliwkami

Polędwiczka wieprzowa ze śliwk…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Pasztet z indyka bez pieczenia (bez glutenu i jajek)
3

Pasztet z indyka bez pieczenia…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Orientalna zupa kalafiorowa
3

Orientalna zupa kalafiorowa

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb naan prażony na patelni
2

Chleb naan prażony na patelni

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Makaron udon z grzybami i kapustą pekińską
1

Makaron udon z grzybami i kapu…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Curry dyniowo-kalafiorowe z kurczakiem
2

Curry dyniowo-kalafiorowe z ku…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Aloo gobi - kalafior smażony z ziemniakami

Aloo gobi - kalafior smażony z…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tom Kha Gai

Tom Kha Gai

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku