Placki dyniowe
Delikatne placuszki z nutą słodyczy, cały rok czekam na dynię sieję, podlewam i zbieram. Uwielbiam patrzeć jak rosną i uśmiechają się do mnie. Mogę jeść w każdej postaci, a dziś jedne z ulubionych moich placuszków . Polecam
Na ok 12 sztuk`
- 350 g dyni po oczyszczeniu
- 1 łyżka miodu (24 g )
- 2 jajka (128 g )
- 2 czubate łyżki mąki pszennej (53 g)
- otarta skórka z jednej cytryny
Oczyszczoną dynię zetrzeć na tarce o grubszych oczkach, następnie wymieszać z żółtkami, płynnym miodem i otarta skórką z cytryny. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli - wymieszać z dynią oraz dodać mąkę i delikatnie połączyć. Smażyć na rumiano z obu stron na gorącym oleju.
Smacznego
Wydrukuj przepis i jeszcze kilka fotek...