Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Zdjęcie - Knedle ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami „Ulubione danie mojego męża. Robię mu je od lat, ale dopiero w tym roku się na nie skusiłam, co prawda trochę z konieczności. Jakoś do tej pory nie przepadałam za słodkimi potrawami. Zazwyczaj przygotowywałam dla siebie na obiad coś innego, albo pozostawałam przy samej zupie.
Zdjęcie - Knedle ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Tym razem zupy nie było, wymyślać czegoś innego mi się nie chciało, a że byłam bardzo głodna, postanowiłam się przełamać. Zostałam jednak mile zaskoczona. Może nie będę ich wielką fanką ale koniec z dwoma daniami.”
Zdjęcie - Knedle ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Knedle ze śliwkami

Składniki dla 4 osób:
600g obranych i ugotowanych ziemniaków
350g mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
szczypta soli
300g śliwek
cukier
4 łyżki roztopionego masła

Do posypania cukier puder i cynamon (opcjonalnie)

Umyć śliwki i wydrylować rozcinając do połowy wzdłuż dłuższego boku, tak aby zachować je w całości.
Wystudzone ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa. Dodać mąkę, jajko oraz sól i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Nie należy go wygniatać zbyt długo, bo zrobi się rzadkie pod wpływem ciepła rąk. Ja zagniatam je przy użyciu robota kuchennego. Z tak przygotowanego ciasta uformować długi wałek . Jego średnica zależy od wielkości śliwek i tego jakie wolimy knedle; z grubszą warstwą ciasta czy cieńszą. Wałek pokroić na około 3cm kawałki . Każdy kawałek lekko spłaszczyć i położyć na środku śliwkę. Do jej środka wsypać 1/4 łyżeczki cukru. Zlepić brzegi i uformować kulę. Układać na posypanej mąką desce.

Zagotować w garnku 2 litry wody. Wsypać pół łyżeczki soli. Wkładać do wrzątku knedle, delikatnie, aby się nie popsuły, najlepiej na łyżce cedzakowej. Przytrzymać chwilę każdy na łyżce w wodzie i dopiero opuszczać na dno, wtedy się do niego nie przykleją. Gotować 4-5 minut od ponownego zagotowania wody. Wyjmować łyżką cedzakową na półmisek. Polać roztopionym masłem. Ewentualnie posypać cukrem pudrem i cynamonem.





Kategorie przepisów