Makaron z sosem dyniowym
Kolejne wspólne gotowanie, tym razem przepis podała Pyza-Iza. Wspólnie udział wzięły: Pyza, Ja, Kasia, Asiek, Marianna, Sylwia, Basia, Gosia. We wspólnym gotowaniu najfajniejsze jest to, że mamy jeden przepis a potem wychodzi kilka zupełnie innych dań. Każda coś doda od siebie, dostosuje do upodobań rodziny, coś zamieni, coś pominie i tak gotując wspólnie tworzymy całkiem inną, nową jakość.
Oryginalny przepis pochodzący od Izy prezentował się następująco:
500 g makaronu paccheri (to takie nieduże rurki szersze przy jednym końcu - można zastąpić po prostu rurkami przyp.Iza) 2 łyżki masła 2 łyżki tartego parmezanu 4 pokrojone w paski cienkie plasterki szynki parmeńskiej 2 łyżki uprażonych i drobno posiekanych orzeszków pinii świeżo zmielony czarny pieprz sos dyniowy: 800 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni 4 łyżki oliwy z oliwek 2 listki posiekanej świeżej szałwii 50 ml białego wytrawnego wina sposób przygotowania: "Aby przygotować sos, należy sparzyć dynię wkładając ją do wrzącej, lekko osolonej wody na 5 minut. Odcedzić, wymieszać ją dokładnie z szałwią i oliwą z oliwek. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i piec 40 min. w temperaturze 170st.C - najlepiej piec dynię w naczyniu, w którym potem będziemy robić sos. Po wyjęciu z piekarnika postawić naczynie na gazie/ogniu, dodać szynkę parmeńską, dolać wino i zagotować. Makaron ugotować al'dente w dużej ilości wody - 1 litr wody na 100g makaronu - z odrobiną oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając. Makaron odcedzić. Włożyć makaron do sosu a gdy sos będzie zbyt gęsty dodać 2 łyżki wody z gotowania, zestawić z ognia, dodać masło i parmezan, delikatnie wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i każdą porcję posypać orzeszkami pinii."
A mój przepis do tego przepisu był taki:
Makaron z sosem dyniowym
Oryginalny przepis pochodzący od Izy prezentował się następująco:
500 g makaronu paccheri (to takie nieduże rurki szersze przy jednym końcu - można zastąpić po prostu rurkami przyp.Iza) 2 łyżki masła 2 łyżki tartego parmezanu 4 pokrojone w paski cienkie plasterki szynki parmeńskiej 2 łyżki uprażonych i drobno posiekanych orzeszków pinii świeżo zmielony czarny pieprz sos dyniowy: 800 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni 4 łyżki oliwy z oliwek 2 listki posiekanej świeżej szałwii 50 ml białego wytrawnego wina sposób przygotowania: "Aby przygotować sos, należy sparzyć dynię wkładając ją do wrzącej, lekko osolonej wody na 5 minut. Odcedzić, wymieszać ją dokładnie z szałwią i oliwą z oliwek. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem i piec 40 min. w temperaturze 170st.C - najlepiej piec dynię w naczyniu, w którym potem będziemy robić sos. Po wyjęciu z piekarnika postawić naczynie na gazie/ogniu, dodać szynkę parmeńską, dolać wino i zagotować. Makaron ugotować al'dente w dużej ilości wody - 1 litr wody na 100g makaronu - z odrobiną oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając. Makaron odcedzić. Włożyć makaron do sosu a gdy sos będzie zbyt gęsty dodać 2 łyżki wody z gotowania, zestawić z ognia, dodać masło i parmezan, delikatnie wymieszać. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i każdą porcję posypać orzeszkami pinii."
A mój przepis do tego przepisu był taki:
Makaron z sosem dyniowym
- 350g makaronu soba
- 800g upieczonej dyni
- 4 łyżki oliwy
- 1 szklanka białego półwytrawnego wina
- posiekana garść kolendry
- 1 nieduża papryczka piri piri
- 4 plastry szynki serano
- łyżka masła
- 2 łyżki tartego parmezanu
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- pestki dyni