Zupa-krem z pieczarek

Zupa-krem z  pieczarek

Jakoś nigdy nie lubiłam tej zupy. Kojarzyła mi się ze stołówką szkolną.

Kupiłam jednak bardzo dobre pieczarki i postanowiłam się odważyć.

 Zdjęcie - Zupa-krem z  pieczarek  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

10 średnich pieczarek

1 średnia cebula

jeden spory ziemniak

3/4 litra bulionu cielęcego

ok. 200 ml śmietany 18%

sól i pieprz do smaku

Na maśle klarowanym podsmażyłam posiekaną cebulę, dodałam pokrojonego w drobna kostkę ziemniaka i wszystko razem smażyłam aż ziemniak zmiękł nieco. Dodałam pokrojone w plastry pieczarki - dodałam trochę soli i wszystko razem podsmażyłam. Zmniejszyłam ogień do minimum i dusiłam pod przykryciem ok 10 minut.

Następnie dolałam bulionu (można uzupełnić wodą, gdyby zupa była za gęsta) i całość zagotowałam. Przykryłam i na małym ogniu gotowałam ok. 30 minut. Następnie łyżką cedzakową przełożyłam pieczarki, ziemniaki i cebulę do blendera, dolałam trochę zupy i zmiksowałam całość. Przelałam z powrotem do garnka z resztą zupy i zagotowałam. Przestudziłam zupę i dodałam śmietany - następnie powoli i ostrożnie podgrzałam.

Gotowe. Można podać z grzaneczkami w zupie albo grzankami czosnkowymi obok.

Pyszna zupa.

Kategorie przepisów