Dellagraciano
Bardzo lubię dania zawierające bakłażana. Zwykle są intensywne i aromatyczne. Tak było i tym razem. Przepis podpatrzyłam u Anny i jestem nim szczerze zachwycona. Bakłażan rozpływa się w ustach i perfekcyjnie zgrywa się ze słonym smakiem fety a ser z niebieską pleśnią dopełnia całości. Polecam dodać go nieco więcej. Zapiekanka rewelacyjnie sprawdziła się jako obiad na gorąco ale również jako drugie śniadanie do pracy na zimno. Drugiego dnia była nawet lepsza. Bardzo polecam.
Ilość: dla 4 osób
Poziom trudności: 3/10
Czas przygotowania: 1h
SKŁADNIKI:
- 2 nieduże bakłażany
- 1 puszka siekanych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- Sól
- Pieprz
- 1 kostka sera feta
- 1/3 szklanki uprażonej na suchej patelni bułki tartej
- Kilka plastrów sera z niebieską/zieloną pleśnią
Na zalewę:
- 0,7 szkl. jogurtu
- 3 jajka
- 0,3 szkl. mleka
- pieprz i sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Bakłażana kroimy w 1cm krążki, solimy obficie i odstawiamy na 15min. Po tym czasie na powierzchni każdego krążka pojawi się ciecz, którą zbieramy ręcznikiem papierowym. Czynność powtarzamy odwracając plasterki na drugą stronę. Dzięki temu pozbawimy bakłażana charakterystycznej goryczki.
2. Pomidory doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem i odstawiamy.
3. Ser fera kroimy w drobną kostkę. Ser pleśniowy również.
4. Bakłażana układamy na papierze do pieczenia i smarujemy po wierzchu oliwą. Piekarnik nastawiamy na 200st i pieczemy bakłażana około 20min.
5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy uprażoną bułką tartą, spód podsypując grubszą warstwą.
6. Przygotowujemy zalewę miksując wszystkie jej składniki.
7. W naczyniu układamy warstwami, plastry bakłażana, pokruszoną fetę i polewamy sosem pomidorowym, następnie znó1) układamy plasterki bakłażana itd.
8. Całość zalewamy masą jajeczno jogurtową.
9. Wierzch posypujemy bułką tartą a na niej układamy ser pleśniowy.
10. Pieczemy około 40min w 200st.