Mąż bardzo lubi dania kuchni chińskiej. Kiedyś przygotowywał je z gotowych mieszanek, ale niestety zawierają one gluten. Dlatego przygotowaliśmy wszystko sami, co jak się okazało nie jest trudne :) Ryż ugotowany był na sypko, a po dodaniu do mieszanki warzywnej, wypił też część sosu, dzięki czemu nie trzeba było go zagęszczać.
Tarta wyszła niezwykle delikatna, na cienkim, kruchym, wyraźnie cytrynowym spodzie. Jedyne co, to według moich Panów jest za mało słodka... Mi to akurat odpowiada - słodkie ciasto, a do tego kwaskowe nadzienie. Świetny duet. Pamiętajcie tylko, że cukier puder na wierzchu jest absolutnie konieczny! Ewentualnie można całość dosłodzić (ja pewnie tak zrobię następnym razem), ale nadzienie jest jak najbardziej godne uwagi, w takiej czy innej wersji. Rozpływa się w ustach, smakuje naprawdę świetnie. Polecam!
Jest to ulubiony makaron mojego taty, chociaż w sumie pokochała go cała rodzina. Danie niekłopotliwe, szybkie, zawsze smaczne i w kilku odmianach. Każdy może je dopasować do swoich potrzeb, smaku i zawartości lodówki i ogródka ziołowego.
Ręka do góry kto nie lubi pierogów z jagodami? Nie widzę żadnej ;-) Wszyscy lubią je jeść...gorzej z ich robieniem.Robiąc dziś zakupy, zobaczyłam jagody i od razu pomyślałam,że mam na nie wielką ochotę.
Gdy pomyślę o ciasteczkach to na myśl od razu przychodzi mi milion pozytywnych skojarzeń. Przyznam jednocześnie, że ciasto jako takie wcale tak zbawiennie nie działa. Te ciastka są tak urocze, że myślę, że nikogo nie trzeba do nich zbyt długo namawiać. A do tego są zdrowe bo zawierają przemycone płatki owsiane, których obecności nikt na pierwszy rzut oka się nie spodziewa. Lubię klasyczne ciasteczka owsiane ale wyglądają zwykle tak zdrowo, że przez to mniej rozpustnie i nie tak beztrosko. I nie ukrywam, że, że fajniej jest móc formować ciasteczka owsiane w serduszka czy gwiazdki.
Uwielbiam żołądki! Najbardziej w takim słodkawym sosie. W słodkawym, bo z dużą ilością marchewki. Ale w sosie koperkowym, albo cebulowym najprostszym też nie pogardzę. Jeszcze z duuuużą ilością majeranku i sporym dodatkiem słodkiej mielonej papryki, mniam. Do tego proponuję świeżą bułkę, np. wrocławską lub ziemniaczki i surówkę. Chociaż ryżem lub kaszą też będzie pysznie.
Chleb jest pyszny lekki, długo utrzymuje świeżość. Zmodyfikowałam przepis i podaje go z moimi modyfikacjami. Bardzo polecam mimo, iż wyrabianie ciasta ogranicza się do miksera ponieważ ciasto jest bardzo luźne.
Na szalejace wichury i ulewne deszcze najlepsza bylaby goraca czekolada, ale ja postawilam na inny, rowniez goracy napoj. Jego letnia, delikatna won powoli rozchodzila sie po kuchni i poprawiala humor.
Wpadłam w te przetwory, jak śliwka w kompot. W tym przypadku wiśnia i nie w kompot, a w konfiturę. ;) Najprostsza z najprostszych i najlepsza z najlepszych - konfitura z wiśni, gotowana przez 3 dni, mieszana, smakowana. Pyszna, domowa.
Lato w pełni więc jak najbardziej należy korzystać z jego uroków, w tym smakowitych, świeżych owoców. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, to bardzo szybko i łatwo możemy przygotować takie właśnie ciasto. Jagody i borówki opadły na spód, ale to nie problem, ciasto jest pyszne. Efekt ten możemy wykorzystać przewracając ciasto do góry nogami i podając tak zwane ciasto odwrócone.
Dawniej można je było dostać w każdym sklepie spożywczym. Duże rogale z ciasta drożdżowego posypane po wierzchu makiem. Smakowały doskonale ze świeżym masełkiem.
Cukinie, bakłażany i pomidory kuszą swoimi kolorami na każdym prawie bazarkowym straganie. Nie mogę się im oprzeć i kupuję, kupuje, kupuję..... a potem wymyślam co z tym zrobić.
Ostatnio owocowo u mnie na blogu, ale nic na to nie poradzę. Tyle pięknych owoców dookoła, że trzeba koniecznie z nich korzystać, póki jest sezon. Na czekoladowe i orzechowe ciężkie wypieki przyjdzie czas jesienią i zimą. Teraz cieszmy się lekkimi, słodkimi ciastami z owocami :)