CIASTECZKA ZE ZMIELONYMI PŁATKAMI OWSIANYMI I OWOCAMI
Gdy pomyślę o ciasteczkach to na myśl od razu przychodzi mi milion pozytywnych skojarzeń. Przyznam jednocześnie, że ciasto jako takie wcale tak zbawiennie nie działa. Te ciastka są tak urocze, że myślę, że nikogo nie trzeba do nich zbyt długo namawiać. A do tego są zdrowe bo zawierają przemycone płatki owsiane, których obecności nikt na pierwszy rzut oka się nie spodziewa. Lubię klasyczne ciasteczka owsiane ale wyglądają zwykle tak zdrowo, że przez to mniej rozpustnie i nie tak beztrosko. I nie ukrywam, że, że fajniej jest móc formować ciasteczka owsiane w serduszka czy gwiazdki. Ta wersja odpowiada mi o niebo lepiej, zainspirował mnie do tego pomysłu Gordon Ramsey innymi swoimi ciasteczkami. Bardzo je wam polecam, u mnie zniknęły przełożone owocami, bitą śmietaną lub nutellą ;-).
Ilość: 2 blaszki
Czas przygotowania: 20minut plus chłodzenie ciasta 45min
Poziom trudności: 3/10
SKŁADNIKI
- 150g mąki pszennej
- 100g zblendowanych na proszek płatków owsianych
- ¼ łyżeczki soli
- 125g masła w temperaturze pokojowej
- 90g cukru
- 1 duże jajko w temperaturze pokojowej
- Do przełożenia: maliny, truskawki, nutella, bita śmietana itd.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Masło miksujemy z cukrem na puszystą jasną masę.
2. Pod koniec ubijania dodajemy jajko i dalej miksujemy.
3. Zmniejszamy obroty miksera na minimum i stopniowo dodajemy mąki po łyżce ciągle miksując.
4. Powstanie dość miękkie ciasto.
5. Tak przygotowane ciasto przekładamy na folię spożywczą, owijamy i schładzamy w lodówce przed 45min.
6. Po tym czasie ciasto będzie już twardsze. I uda się rozwałkować. Blat obsypujemy dość obficie mąką pszenną i wałkujemy ciasto na grubość 2-3mm. Wycinamy ciasteczka o wybranym kształcie i układamy na papierze do pieczenia.
7. Pieczemy je przez 20min w 160st.
Smacznego!