to jest pyszne :-) Od wczoraj jest to nasz ulubiony pasztet i do tego bardzo prosty i szybki w zrobieniu, tylko trzeba trochę poczekać aż ostygnie i zastygnie.
Nie przepadam za kaszkami ale ta grillowana polenta jest wyśmienita. Mimo, iż podałam jej solidne porcje a sosu niestety wyszło mi mniej niż bym się spodziewała zniknęła z talerzy w 100% z pełnym zachwytem degustujących bardzo polecam ten przepis szczególnie, że sezon grzybowy dopiero się rozkręca. U mnie taka polenta z pewnością się jeszcze pojawi bo jest naprawdę łatwa w przygotowaniu a przy tym niesamowicie smaczna.
Kochani, dzisiaj proste w przygotowaniu warzywne Curry.Możemy wrzucić ulubione warzywa – i wyjdzie :)Nie zarażajcie się jeśli nie macie w s z y s t k i c h wykorzystanych przeze mnie przypraw – pominiecie jedną czy dwie – też będzie pyszne i zasmakuje Indiami.
Ostatnio nie miałam zbyt wiele czasu na przygotowanie czegoś do przekąszenia, a wiadomo - przekąsić coś dobrego się chce. Pewnie szukałabym inspiracji w książkach tudzież internecie, myślała i kombinowała - ale jedzenie było potrzebne tu i teraz. I wtedy mnie oświeciło. Już kiedyś robiłam pierożki z przepisu Shinju i bardzo nam smakowały.
Będąc wczoraj na zakupach wstąpiłam do piekarni, a tam.... zapach mnie obezwładnił, wybór padł na ciepłą jeszcze ciabattę. Całą drogę do domu obmyślałam co na niej położę i w jakiej kolejności.
Po cieście migdałowo - jagodowym przyszła kolej na duet jagód z kokosem. Jest to całkiem trafne połączenie smakowe a dodatek maślanki sprawią, że ciasto nie jest suche. Doskonałe na weekend.
Pyszne, mięciutkie, jogurtowe ciasto z czerwonymi porzeczkami. Pachnie kusząco i świetnie smakuje. Jak dla mnie jest idealne. Można je zrobić z różnymi owocami i zjadać z wielkim smakiem. :)
Co do dzisiaj prezentowanych bułek - przygotowałam je w zeszłym tygodniu, kiedy jechaliśmy do Kopenhagi. Prowiant na drogę jest jak najbardziej wskazany, a że nie przepadam za ciemnym pieczywem... Bułeczki, być może za sprawą dodatku mąki żytniej, są dość ciężkie, konkretne, ale bardzo smaczne. Przełożone plasterkiem szynki i pomidora, smakowały wybornie. Ich przygotowanie nie jest bardzo pracochłonne
Tak strasznie mnie irytowało to zdjęcie ślimaczków z kurczaka z cukinią, że postanowiłam zrobić je jeszcze raz, nieco zmienić i pokazać jak naprawdę wyglądają. Przy okazji przetestowałam jak wychodzą w piekarniku, bo w domu niestety nie mam grilla, a za robienie go na balkonie sąsiedzi by mnie chyba znielubili.
Klasyka tradycyjnych rodzinnych przyjęć. Fale dunaju. Pyszne, duże ciasto będące w stanie nakarmić sporą grupę biesiadników.Korzystając z tego, że jest sezon na wiśnie, użyłam świeżych. Poza sezonem można korzystać z mrożonych lub nawet z wiśni z kompotu.