Konfitura malinowa

Uwielbiam maliny. Chciałam zamknąć w słoiku na zimę wspomnienie o nich.

Zrobienie konfitury z malin jest banalnie proste. Owoce trzeba zasypać cukrem i dusić na małym ogniu tak długo aż będzie miały odpowiednią konsystencję. Jedni wolą całe kawałki owoców inni wolą rozgotowane. Niestety maliny są na tyle delikatne i zawierają tyle wody, że nie da się z nich zrobić konfitury jak ze śliwek czy moreli. Więc żeby zagęścić maliny używam albo pektyny (kupuję w sklepie eko), albo agar agar (też sklep eko). Nie można przesadzić bo wyjdzie galareta. A i nie polecam żelatyny - wg mnie za mocno ścina.

Zdjęcie - Konfitura  malinowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie pasteryzuję malin - po prostu wkładam ciepłe do słoików i odwracam do góry nogami. Czekam aż wystygną i to wystarczy.

Przepisy z tych kategorii

Kompot z  wiśni
2

Kompot z wiśni

trufla trufla
Trufla i jej kuchnia

Galaretka z czerwonej porzeczki
2

Galaretka z czerwonej porzeczk…

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia

Tegoroczne  przetwory

Tegoroczne przetwory

upl upl
Niebo w gębie

Konfitura  jagodowa
3

Konfitura jagodowa

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Domowy mus  jabłkowy
3

Domowy mus jabłkowy

upl upl
Niebo w gębie

dżem malinowy
2

dżem malinowy

MamaBartka MamaBartka
Moja Kuchnia