Chińszczyzna bezglutenowa na ostro
Mąż bardzo lubi dania kuchni chińskiej. Kiedyś przygotowywał je z gotowych mieszanek, ale niestety zawierają one gluten. Dlatego przygotowaliśmy wszystko sami, co jak się okazało nie jest trudne :) Ryż ugotowany był na sypko, a po dodaniu do mieszanki warzywnej, wypił też część sosu, dzięki czemu nie trzeba było go zagęszczać.
Przepis (ok. 3 porcje):
- 2 woreczki ryżu białego (200g)
- 2 filety z kurczaka (500g)
- 0.5 paczki mrożonki warzyw do chińszczyzny
- 2 pomidory
- papryczka pepperoni
- 2 małe cebule lub jedna duża
- 2 ząbki czosnku
- 3 plastry ananasa z puszki
- przyprawy (curry, pieprz, chilli, slodka papryka, sól)
- olej do smażenia
Sos:
- 0.5 szklanki soku z ananasa
- 2 łyżeczki sosu sojowego tamari (bezglutenowego)
- sok z mięsa (odlany w trakcie smażenia)
- przyprawy (curry, pieprz, chilli, slodka papryka)
- łyżeczka soku z cytryny
Ryż ugotować na sypko dodając trochę curry do wody. Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić, podsmażyć. W trakcie smażenia odlać sok, który puści mięso, zostanie on wykorzystany do sosu. Usmażone mięso odłożyć na bok do miski. Na tę samą patelnię wrzucić mrożone warzywa oraz pokrojone na kawałki pomidory, papryczkę, cebule, ananasa i wyciśnięty czosnek. Całość dusić pod przykryciem do zmięknięcia. Składniki sosu wymieszać i wlać do warzyw. Dodać ryż i mięso, całość gotować, aż ryż wypije sos i potrawa się zagęści.