PAN DE HORIADAKI (chleb pszenny z czarnuszką) WP#86

PAN DE HORIADAKI (chleb pszenny z czarnuszką)  WP#86

Stopniowo zaczęłam dochodzić do wniosku, że w świecie chlebów co ciekawsze przepisy już wypróbowałam i niczym większym mnie już one nie zaskoczą. Poznałam już swój chlebowy gust i patrząc na przepis często wiem czego spodziewać się w efekcie finalnym. Z pewną monotonią wertując kolejne chlebowe przepisy natknęłam się na ten chlebek w  #86 wydaniu Weekendowej Piekarni.  Od kąd wróciłam z podróży poślubnej z Egiptu zakochałam się w smaku czarnuszki, tam serwowali ją w twarożku ale ten smak chodził za mną jeszcze długo (może to dziwne ale zawsze z każdym miejscem i osobą najcześciej kojaży mi się jeden smak). Nikogo nie zdziwiło więc pojawienie się tego chlebka. Usunęłam z niego czarne oliwki na rzecz uprażonych czarnych ziarenek. Chleb jest pyszny lekki, długo utrzymuje świeżość. Zmodyfikowałam przepis i podaje go z moimi modyfikacjami. Bardzo polecam mimo, iż wyrabianie ciasta ogranicza się do miksera ponieważ ciasto jest bardzo luźne.

Zdjęcie - PAN DE HORIADAKI (chleb pszenny z czarnuszką)  WP#86  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: 1 bochenek

Poziom trudności: 5/10

Czas przygotowania: 5h

SKŁADNIKI:

  • 100 g zakwasu pszennego dokarmionego wieczór wcześniej
  • 460 g mąki pszennej
  • 300 g wody
  • 10 g soli
  • 15 g cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • Garść lub dwie czarnuszki uprażonej chwilę na patelni
  • 1 łyżeczka drożdży instant

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy ciasto mikserem z przystawkami. Potrwa to około 4-5 minut. Ciasto powinno być gładkie i lekko odchodzić od brzegów miski.

2. Miskę z ciastem umieszczamy w foliowym woreczku i odstawiamy na 2,5h.

3. Ciasto krótko wyrabiamy i odgazowujemy. Przekładamy do foremki lub tortownicy wyłożonej od dna po brzegi papierem do pieczenia. Ja przy formowaniu bochenka mocno podsypałam je mąką , szybko ukształtowałam bochenek błyskawicznie przekładając go do foremki.

4. Foremkę z ciastem wsuwamy do foliowego woreczka, szczelnie zawijamy i odstawiamy na 2h. Ciasto powinno sięgać brzegów formy.

5. Następnie nagrzewamy piekarnik do 200st i wsuwamy chleb, możemy dodatkowo obsypać go z wierzchu czarnuszką. Pieczemy 40minut.

6. Studzimy na kratce.

Zdjęcie - PAN DE HORIADAKI (chleb pszenny z czarnuszką)  WP#86  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów