Kurczak z brokułami pod serową pierzynką
Ten przepis bardzo mnie zaskoczył bo nie spodziewałam się, że będzie tak dobrze smakować. Mięso, brokuły i ziemniaki w sosie lekko pomidorowym w serowej pierzynce chyba brzmią atrakcyjnie ale ja obawiałam się tego sosu w połączeniu z ziemniakami. Właściwie to nie wiem dlaczego tak myślałam, ale ostatnio totalnie nie mogę się zdecydować co ugotować i jak już znajdę przepis to wymyślam 10 powodów żeby go nie robić a potem szukam kolejnych pomysłów. Chyba powinnam zrobić sobie urlop od gotowania. Jednak ta zapiekanka wyszła naprawdę smaczna. Przepis pochodzi z majowego numeru Soli i Pieprzu ale jest to moja wersja wzbogacona o ziemniaki.
Składniki:
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- 500 g brokułów
- sól, pieprz
- 4 filety z kurczaka
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyzka mąki
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 250 ml bulionu drobiowego
- 200 g śmietany
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 75 goudy
Ziemniaki obrać, pokroić w plastry i podgotować w osolonej wodzie 10 minut. Przestudzone wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Cebulę obrać i posiekać. Brokuły oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Gotować 5 minut w lekko osolonej wodzie. Osączyć. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka. Przełożyć do ziemniaków. Na tłuszczu po smażeniu kurczaka zeszklić cebulę. Oprószyć mąką i chwilę smażyć. Mieszając, wlać wino, bulion i śmietanę. Dodać koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszać, Gotować okołó 5 minut na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Brokuły ułożyć wokół mięsa i polać sosem. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i oprószyc potrawę. ( ja to robię 5 minut przed końcem bo nie lubię spieczonego sera). Zapiekać 30-40 minut.
Smacznego:)