Nie ma Świąt Wielkanocnych bez mazurka - więc i tym razem musiał się znaleźć na moim stole. Przepis znalazłam u Margot - zaciekawił mnie nietypowy skład ciasta i ciekawy przepis na masę kajmakową. To chyba najsmaczniejszy mazurek, jaki miałam okazję robić do tej pory :)
Na Święta zawsze musi się znaleźć na naszym stole pasztet. Przez wiele lat był robiony z tego samego przepisu, zresztą bardzo dobrego. Jednak ja, w odróżnieniu od mamy męża, uwielbiam zmiany. I zaczęłam korzystać z innych receptur, traf chciał, że wyszukanych na blogach ;-) Pierwszy, który przypadł nam do gustu, to ten znaleziony u Ireny i Andrzeja.
Mięso pokroić w grubą kostkę, wrzucić do gara z obranymi warzywami. Zalać wodą, dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować przez 40 minut. Obraną cebulę, pokroić w plastry, zeszklić na oleju. Dodać wątróbkę, pokrojony boczek i dusić.
Nadrabiam zaległości świąteczne w publikowaniu przepisów:-). Polecam do wypróbowania (na następne święta, a może i szybciej....) babkę cytrynową ze starego przepisu mojej mamy, pycha!
Inspiracją były ciasteczka Agaty, jednak z jej przepisu wyszły mi jakieś-takie twarde. Stwierdziłam więc, że skorzystam z mojego starego przepisu na ciasto półkruche i po lekkiej modyfikacji - WYSZŁO CUDO :)
Wraz z wiosną pojawiają się wokół nas piękne kolory i nastroje. Często zmieniamy dietę na lekką, pełną kolorowych i pachnących warzyw i owoców. Sałatka, którą dzisiaj proponuję jest prosta w wykonaniu i kusząca swoim zapachem i wyglądem.
Bez względu na to, ile by się jadło w czasie świąt, i tak zostają resztki. Albo wręcz całe stosy nadwyżkowego jedzenia. Bo ileż można?! Mazurek, babka, mazurek, babka, mazurek, babka, mazurek, babka, wino, mazurek, babka.....
Przepis na te genialne śledziki dostałam od koleżanki. To wybuchowa mieszanka różnych smaków. Słone śledzie, słodkie rodzynki, ostra musztarda, gorzka gorczyca, słodko-gorzkie orzechy….Wydawać by się mogło, że nie pasują do siebie a jednak komponują idealnie dając niepowtarzalną przyjemność dla podniebienia.
Pyszne wiśnie w rumie i gorzka czekolada połączone z aromatycznym cynamonem, wanilią i skórką pomarańczową, zatopione w masie serowej - to wersja "na bogato", zdecydowanie świąteczna. Tyle dobrego w jednym serniku :) Podany z czekoladowym sosem i wiśniami uszczęśliwi niejednego łasucha ( mnie uszczęśliwił ;) ). Ma jedną wadę - jedna porcja tego smakołyku ma ponad 1000 kalorii ... Ale w święta można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa ;)
Na święta zrobiłam sałatkę, która niespodziewanie dobrze smakowała, a jest taka prosta. Podsmażone na maśle pieczarki, wcześniej obgotowane, w zestawie z jajkami i kukurydzą. Do tego sos czosnkowy. Całość naprawdę smaczna, bardzo polecam.
Fajny przepis na babkę z facecikiem. Tylko, że nie wychodzi. O niebo lepiej wychodzi mi pieczenie babek wielkanocnych. Mam kilka sprawdzonych przepisów, które nie zawiodą, choćbym i piekła je po raz pierwszy i ostatni. Jako baba z krwi i kości upiekłam w tym roku nie babkę, a prawdziwą BABĘ drożdżową z żurawiną.