Sałatka wiosenna
Wraz z wiosną pojawiają się wokół nas piękne kolory i nastroje. Często zmieniamy dietę na lekką, pełną kolorowych i pachnących warzyw i owoców. Sałatka, którą dzisiaj proponuję jest prosta w wykonaniu i kusząca swoim zapachem i wyglądem.
Składniki:
( na 2-3 osoby)
- 2 pomidory,
- 2 jajka,
- 4-5 rzodkiewek,
- 2 małe ogórki kiszone lub korniszony,
- szczypior sałatkowy ( wg uznania),
- sól i pieprz,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego, gęstego,
- 1 łyżka majonezu.
Sposób wykonania:
- pomidory zalewamy wrzątkiem na 1-2 minuty, następnie studzimy strumieniem zimnej wody, obieramy ze skóry , usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę,
- jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ósemki,
- ogórki kroimy w kostkę lub plasterki,
- szczypior płuczemy i siekamy,
- rzodkiewki płuczemy i kroimy w plasterki,
- robimy sos: czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy do jogurtu i majonezu, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem,
- do miski wrzucamy pokrojone warzywa i jajka, polewamy sosem i posypujemy szczypiorem (ja zwykle robię dwie warstwy: warzywa, jajka, sos, warzywa jajka, sos i szczypior)
Do sałatki możemy podać pachnącą bułeczkę lub grzanki i wiosenna kolacja gotowa. Smacznego.