Sałatka wiosenna

Sałatka wiosenna

Wraz z wiosną pojawiają się wokół nas piękne kolory i nastroje. Często zmieniamy dietę na lekką, pełną kolorowych i pachnących warzyw i owoców. Sałatka, którą dzisiaj proponuję jest prosta w wykonaniu i kusząca swoim zapachem i wyglądem.

Zdjęcie - Sałatka wiosenna  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

( na 2-3 osoby)

-  2 pomidory,

-  2 jajka,

-  4-5 rzodkiewek,

-  2 małe ogórki kiszone lub korniszony,

-  szczypior sałatkowy ( wg uznania),

-  sól i pieprz,

-  2 ząbki czosnku,

-  3 łyżki jogurtu naturalnego, gęstego,

-  1 łyżka majonezu.

 Sposób wykonania:

  1. pomidory zalewamy wrzątkiem na 1-2 minuty, następnie studzimy strumieniem zimnej wody, obieramy ze skóry , usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę,
  2. jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w ósemki,
  3. ogórki kroimy w kostkę lub plasterki,
  4. szczypior płuczemy i siekamy,
  5. rzodkiewki płuczemy i kroimy w plasterki,
  6. robimy sos:  czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy do jogurtu i majonezu, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem,
  7. do miski wrzucamy pokrojone warzywa i jajka, polewamy sosem i posypujemy szczypiorem (ja zwykle robię dwie warstwy: warzywa, jajka, sos, warzywa jajka, sos i szczypior)

 Do sałatki możemy podać pachnącą bułeczkę lub grzanki i wiosenna kolacja gotowa. Smacznego.

Kategorie przepisów