Mazurek kajmakowy z mlekiem w proszku
Nie ma Świąt Wielkanocnych bez mazurka - więc i tym razem musiał się znaleźć na moim stole. Przepis znalazłam u Margot - zaciekawił mnie nietypowy skład ciasta i ciekawy przepis na masę kajmakową. To chyba najsmaczniejszy mazurek, jaki miałam okazję robić do tej pory :)
Składniki ( na 2 nieduże mazurki ) :
ciasto :
- 400 g mąki
- 250 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g marchwi startej na drobnej tarce
- 3 łyżki lodowatej wody
masa kajmakowa :
- 3 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka 3,2 %
- 1,5 szklanki mleka w proszku ( zwykłe, a nie granulowane )
- 250 g masła ( dałam 200 g )
- laska wanilii ( pominęłam )
Mąkę z proszkiem posiekać razem z masłem. Dodać startą marchew, zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce przez ok.30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek o wymiarach ok.36 x 30 cm i przeciąć go na pół (można ciasto podzielić na dwie części i każdy placek wałkować osobno). Przygotowane prostokąty ciasta przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Nadmiar ciasta wystający z formy można odciąć i zrobić z niego brzegi mazurka.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-200°C i piec przez ok. 15-20 minut.
Przygotować masę kajmakową : mleko wlać do rondelka, wrzucić do niego cukier i rozciętą laskę wanilii. Gotować na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Masa jest dobra, gdy zacznie gęstnieć i zmieni kolor na jasnobeżowy (u mnie trwało to ok.3 godz.). Ostudzić.
Do przestudzonej masy dodać mleko w proszku i dokładnie zmiksować. Następnie utrzeć masło, nadal ucierając dodawać do niego stopniowo masę mleczną.
Gotową masę* wylać na przygotowane, upieczone spody i udekorować.
* masy wychodzi dość dużo - jeżeli zostanie, można nią przełożyć wafla