Pasztet wielkanocny
składniki:
50 dag łopatki
50 dag karkówki
30 dag surowego boczku
30 dag wątróbek drobiowych
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
1 duża bułka
1 jajko
sól
pieprz czarny
gałka muszkatołowa
ziele angielskie
listki laurowe
olej
Mięso pokroić w grubą kostkę, wrzucić do gara z obranymi warzywami. Zalać wodą, dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować przez 40 minut. Obraną cebulę, pokroić w plastry, zeszklić na oleju. Dodać wątróbkę, pokrojony boczek i dusić. Bułkę namoczyć w tłuszczu, który został z pieczenia (można dodać mleka, gdy jest za mało sosu lub wywaru, który został z gotowania mięsa).
Wszystkie składniki przekręcić przez maszynkę (małe sito) 3 razy. Wbić jajko, zetrzeć gałkę muszkatołową, dodać sól, pieprz. Wszystko razem wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy i piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st.