Mazurek z orzechami nerkowca

Mazurek z orzechami nerkowca

Zdjęcie - Mazurek z orzechami nerkowca   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Korówkowy mazurek na kruchym czekoladowym spodzie z chrupkimi orzechami nerkowca pycha - polecam


Na ciasto

  • 250 g masła
  • 1 całe jajko
  • 2 szklanki maki krupczatki 326 g
  • 3 czubate łyżki czekolady w proszku

 

Miękkie masło utrzyj z jajkiem dodaj mąkę i czekoladę - zagnieść na jednolite ciasto wstaw przykryte do lodówki na ok 30 minut do schłodzenia. Rozwałkuj i wyłóż blaszkę. Ja wałkuję na papierze do pieczenia i tak przekładam. Piec w nagrzanym piekarniku ok 30 minut w 180 C zostawić do wystudzenia.


Masa:

  • 750 g kruchych krówek
  • 100 g masła
  • 200 g orzechów nerkowca

 

Ponadto:

  • 50 g gorzkiej czekolady do dekoracji

 

Krówki roztapiam w garnku wraz z masłem do połączenia się składników, następnie jeszcze ciepłą masę przekładam na kruchy spód i wygładzam - na to posypuje posiekanymi wcześniej orzechami nerkowca i lekko dociskam. Brzegi kruchego ciasta dekoruję roztopioną czekoladą.

 

Smacznego

 

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Mazurek z orzechami nerkowca   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Mazurek z orzechami nerkowca   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów