Mazurek z orzechami nerkowca
Korówkowy mazurek na kruchym czekoladowym spodzie z chrupkimi orzechami nerkowca pycha - polecam
Na ciasto
- 250 g masła
- 1 całe jajko
- 2 szklanki maki krupczatki 326 g
- 3 czubate łyżki czekolady w proszku
Miękkie masło utrzyj z jajkiem dodaj mąkę i czekoladę - zagnieść na jednolite ciasto wstaw przykryte do lodówki na ok 30 minut do schłodzenia. Rozwałkuj i wyłóż blaszkę. Ja wałkuję na papierze do pieczenia i tak przekładam. Piec w nagrzanym piekarniku ok 30 minut w 180 C zostawić do wystudzenia.
Masa:
- 750 g kruchych krówek
- 100 g masła
- 200 g orzechów nerkowca
Ponadto:
- 50 g gorzkiej czekolady do dekoracji
Krówki roztapiam w garnku wraz z masłem do połączenia się składników, następnie jeszcze ciepłą masę przekładam na kruchy spód i wygładzam - na to posypuje posiekanymi wcześniej orzechami nerkowca i lekko dociskam. Brzegi kruchego ciasta dekoruję roztopioną czekoladą.
Smacznego