Wegańska zupa z cukinii i soczewicy
To bardzo prosta i szybka zupa. Na dodatek smaczna i dietetyczna.
W garnku rozgrzałam niewielką ilość oliwy. Podsmażyłam na niej drobno posiekaną cebulę i posiekany czosnek - tak by się zeszkliły. Dodałam wypłukanej czerwonej soczewicy (nie trzeba jej namaczać ani gotować wcześniej) i podsmażyłam ok 5 minut. Następnie dodałam pokrojonej w grubą kostkę cukinii - podsmażyłam i dodałam pokrojone w grubą kostkę dwa pomidory (bez skóry). Dodałam soli i pieprzu do smaku, kuminu mielonego i łyżkę soku z cytryny - wymieszałam, przykryłam i na małym ogniu gotowałam ok 15-20 minut. Można też dolać trochę wody, jeśli zupa wyda się za gęsta.
Całość można posypać siekaną pietruszką albo kolendrą.
Gotowe.
Idealna zupa na poświąteczne przejedzenie :-)