No i znowu pilaf. A to dlatego, że jeszcze wszystkich możliwych smaków z tej "półki" nie przerobiłam, a ponadto pilafy są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Dzisiaj przepis na moje najulubieńsze danie z wątróbki. Kilka lat temu znalazłam go w "Poradniku domowym" i od razu wypróbowałam, choć bez większego entuzjazmu. Ale danie wyszło tak pyszne, że z miejsca weszło do naszego menu.
Ogólnie przyjęło się, że wszelkie roladki robi się z wołowiny ewentualnie ze schabu. Lubię je w tamtej wersji ale dobrą wołowinę trudno jest dostać a schab jest suchy i czasami nieco nudny w smaku. Postanowiłam więc spróbować rozbić polędwiczkę wieprzową, i udało się
Zajrzałam do mojej książki z chińskimi przepisami i znalazałm przepis na mięso z ananasem. Danie lekko słodkie ale też i dość ostre bo dobrze przyprawione.
Jeśli znudziły Wam się tradycyjne kotlety mielone lub pulpeciki w sosie to zachęcam do spróbowania takiej wersji mielonego. Kulki mięsne podane z sosem sojowo-miodowym, z dodatkiem prażonego sezamu. Bardzo smaczne i inne niż zwykle.
Można ją kroić w cienkie plasterki, kłaść na chleb i jeść jak wędlinę. Można też pokroić w grube plastry, udekorować owocami, zlać przygotowaną na wywarze z kości galaretą i podać na przyjecie. W obu przypadkach smakuje znakomicie.
Powoli kończy się lato – jak ten czas mija... Pewnie niebawem pojawi się tu więcej przepisów na dania z papryką, cukinią, grzybami... Ale póki co – jeszcze jedno tchnienie egzotyki. Kurczak pieczony z brzoskwiniami i mango okazał się przepyszny :)
Ogólnie nie przepadam za filetami z indyka, bo po przyrządzeniu często okazują się suche. Tu jednak jest inaczej: dzięki wcześniejszemu obtoczeniu kawałków fileta w mące, mięso pozostaje miękkie i delikatne. To danie zrobiłam już drugi raz, bo bardzo wszystkim posmakowało :)
To przepis z kuchni indyjskiej na kurczaka smażonego w aromatycznych przyprawach. Został on troszkę przerobiony przeze mnie z oryginału pochodzącego z książki "Szczypta smaku... Indie". W oryginale był sam kurczak, ja dodałam od siebie sporą porcję warzyw. Warto zrobić to danie w większej porcji, bo rewelacyjnie smakuje takie odgrzewane i za jednych zamachem mamy obiad na dwa dni.
Kolejna mięsna, bardzo turecka potrawa i jaka ekstrawagancka! Bardzo prosta w przygotowaniu. Jogurt turecki i sos pomidorowy grają pierwsze skrzypce, a gdzieś trochę mięska się przemyka. Kilka warstw. Efektownie wygląda na stole, a to bardzo ważne, szczególnie gdy mowa o tureckim stole.
Danie – rewelacja. Miękka, bardzo aromatyczna wołowina i wyrazisty orzechowy sos. Do tego lekka sałatka ze świeżych warzyw, ewentualnie ryż jako dodatek. Pyszne :)
Bardzo smaczne danie kuchni tajskiej. Tak zamarynowana wołowina jest bardzo aromatyczna, a do podprażonych, chrupiących orzechów nerkowca chyba nikogo nie trzeba przekonywać ;)