KURCZAK ZAPIEKANY Z MORELAMI I ŚLIWKAMI
Podobny przepis tylko z indyka możecie zobaczyć TU. Dziś mała modyfikacja...po pierwsze inny ptak ;) po drugie dodałam warzywa.
Składniki:
- podudzia z kurczaka
- marchew
- pietruszka
- suszone morele
- suszone śliwki
- przyprawa prowansalska do kurczaka
- parę ząbków czosnku
- majeranek
- sól,pieprz,słodka czerwona papryka
- masło do podsmażenia
Przełożyłam go do żaroodpornego naczynia.Podudzia posoliłam,posypałam pieprzem,przyprawą prowansalską,majerankiem i startym czosnkiem.
Podlałam je wodą i oliwą.Pokroiłam w plasterki marchewkę i pietruszkę.Warzywa również chwilę podsmażyłam.
Wstawiłam do piekarnika udka i po około 20 minutach dodałam warzywa i suszone owoce.
Piekłam jeszcze wszystko około 30 minut aż mięso zrobiło się miękkie.
SMACZNEGO!