ROLADKI Z POLĘDWICZKI WIEPRZOWEJ
Ogólnie przyjęło się, że wszelkie roladki robi się z wołowiny ewentualnie ze schabu. Lubię je w tamtej wersji ale dobrą wołowinę trudno jest dostać a schab jest suchy i czasami nieco nudny w smaku. Postanowiłam więc spróbować rozbić polędwiczkę wieprzową, i udało się, rozbiła się łatwo i szybko na duży cienki „kotlet” , który rewelacyjnie nadał się do wypełnienia go farszem z przesmażonych i zblendowanych pieczarek. Całość świetnie zwieńczał wyrazisty sos z dodatkiem zielonego pieprzu. Bardzo wam polecam polędwiczki w takiej formie na obiad.
Ilość: dla 2 osób
Czas przygotowania: 45-60min
Poziom trudności: 4/10
SKŁADNIKI:
- 2 niewielkie polędwiczki wieprzowe
- Sól
- Pieprz
- 15 pieczarek
- ½ małej cebuli
- 3 łyżki masła
- ½ filiżanki śmietanki
- 1 łyżka mąki
- ½ kostki rosołowej
- 1/3 łyżeczki lekko rozgniecionych w moździerzu ziaren zielonego pieprzu
- 2 ząbki czosnku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Polędwiczki umieszczamy w sporym worku i rozbijamy na dość cienki kotlet.
2. Doprawiamy je z każdej strony solą i pieprzem.
3. Pieczarki obieramy, kroimy, wrzucamy na patelnie z roztopionym masłem i cebulą, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do zrumienienia.
4. Następnie pieczarki blendujemy niezbyt dokładnie.
5. Masą pieczarkową smarujemy rozbite polędwiczki. Następnie je zawijamy w roladę i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
6. Do mięsa dodajemy 1/3 filiżanki wody i wrzucamy kostkę bulionową, zmiażdżone ząbki czosnku, zielony pieprz.
7. Naczynie żaroodporne zamykamy pokrywką o wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 220st i pieczemy 30min.
8. Gdy mięso będzie upieczone wyjmujemy je na deskę a sos przelewamy do małego garnuszka, dodajemy do niego mąkę i śmietankę i zagotowujemy ciągle mieszając.
9. Mięso można pokroić w talarki (ja tak zrobiłam) lub podać w formie całej rolady, polewając je sosem.
10. Rewelacyjnie smakuje z kluskami, ziemniakami, brokułem lub kalafiorem.
Smacznego!