ROLADKI Z POLĘDWICZKI WIEPRZOWEJ

ROLADKI Z POLĘDWICZKI  WIEPRZOWEJ

 Ogólnie przyjęło się, że wszelkie roladki robi się z wołowiny ewentualnie ze schabu. Lubię je w tamtej wersji ale dobrą wołowinę trudno jest dostać a schab jest suchy i czasami nieco nudny w smaku. Postanowiłam więc spróbować rozbić polędwiczkę wieprzową, i udało się, rozbiła się łatwo i szybko na duży cienki „kotlet” , który rewelacyjnie nadał się do wypełnienia go farszem z przesmażonych i zblendowanych pieczarek. Całość świetnie zwieńczał wyrazisty sos z dodatkiem zielonego pieprzu. Bardzo wam polecam polędwiczki w takiej formie na obiad.

Zdjęcie - ROLADKI Z POLĘDWICZKI  WIEPRZOWEJ  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ilość: dla 2 osób

Czas przygotowania: 45-60min

Poziom trudności: 4/10

SKŁADNIKI:

  • 2 niewielkie polędwiczki wieprzowe
  • Sól
  • Pieprz
  • 15 pieczarek
  • ½ małej cebuli
  • 3 łyżki masła
  • ½ filiżanki śmietanki
  • 1 łyżka mąki
  • ½ kostki rosołowej
  • 1/3 łyżeczki lekko rozgniecionych w moździerzu ziaren zielonego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1 Polędwiczki umieszczamy w sporym worku i rozbijamy na dość cienki kotlet.

2. Doprawiamy je z każdej strony solą i pieprzem.

3. Pieczarki obieramy, kroimy, wrzucamy na patelnie z roztopionym masłem i cebulą, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy do zrumienienia.

4. Następnie pieczarki blendujemy niezbyt dokładnie.

5. Masą pieczarkową smarujemy rozbite polędwiczki. Następnie je zawijamy w roladę i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.

6. Do mięsa dodajemy 1/3 filiżanki wody i wrzucamy kostkę bulionową, zmiażdżone ząbki czosnku, zielony pieprz.

7. Naczynie żaroodporne zamykamy pokrywką o wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 220st i pieczemy 30min.

8. Gdy mięso będzie upieczone wyjmujemy je na deskę a sos przelewamy do małego garnuszka, dodajemy do niego mąkę i śmietankę i zagotowujemy ciągle mieszając.

9. Mięso można pokroić w talarki (ja tak zrobiłam) lub podać w formie całej rolady, polewając je sosem.

10. Rewelacyjnie smakuje z kluskami, ziemniakami, brokułem lub kalafiorem.

Smacznego!

 

Kategorie przepisów