Indyk w chrupiącej pierzynce, frytki z jabłek i Rumcajs

W najbliższym czasie napiszę trochę o tym co jedzą Czesi albo co mi się wydaje, że jedzą. ;-)  I nie będę podawała przepisów na knedliki - kostki bułek z dodatkiem mleka i drożdży uformowane w kształt chlebka, cięte w plastry, które podaje się na ciepło z kawałkami mięsa i przesolonym sosem. Jadłam je w Pradze i w Jicinie i nie wiem, czy jeszcze kiedyś się na nie skuszę. ;-) Wykorzystam za to receptury z miesięcznika o kulinariach, które jest wydawane w Czechach i zawiera wiele ciekawych pomysłów na domowe jedzenie. Sierpniowy numer pisma "Gurmet" kupiłam sobie w Jicinie. W tym bajkowym miasteczku można zjeść jedzenie typowo czeskie, ale na rynku króluje pizza na cienkim spodzie sprzedawana na wynos, nawet w ćwiartkach, a w drodze do iczyńskiej synagogi po całej ulicy rozchodzi się apetyczny zapach z indyjskiej restauracji zawsze pełnej gości. Miasteczko, w którym mieszkałam, to Żeleznice. Małe, urokliwe, klasycystyczne. Z pięknym rynkiem, uroczymi uliczkami pełnymi malowniczych domków ozdobionych subtelnie, bardzo ładnie, z małymi, skromnymi szyldami.  Panuje w nim cisza, spokój, w ciągu dnia przynajmniej raz przelatuje nad nim balon i wtedy można poczuć się tak, jakbyśmy cofnęli się w czasie. Wieczorami słychać szmery rozmów, śmiech i śpiewy dochodzące z gospod. A przy samym rynku mieści się restauracja z niesamowitym menu. W śroku nocy gasną latarnie i można podziwiać gwiaździste niebo.

Po zwiedzeniu Jicina, czyli miasteczka Rumcajsa (to w Jicinie żył Radek Pilarz, który narysował tę ulubioną przeze mnie bajkową postać i podarował jej swoją fizjonomię), tzw. Bramy do Czeskiego Raju, bardzo często jeździliśmy w Prachowskie Skały. Zmęczeni chodzeniem po skałach, po lasach, w których grasował Rumcajs siadaliśmy przy pysznym piwie i wspaniałych naleśnikach z sosem bolońskim albo ze szpinakiem i fetą. Nie jedliśmy tłusto, nudno i ciężko. 

Po powrocie do domu tęsknimy za winiarnią, która okazała się wspaniałą restauracją, za naleśnikami, pizzą, której mały kawałek można kupić na wynos, za pysznym masłem, za czeskimi słodyczami i piwem i tymi malinowymi lodami w czekoladzie, które kupowałam w maleńkim sklepiku wrzucając drobne do pudełka. Za krajobrazami, urodą miasteczek, za pięknymi skałami i za życzliwymi nam ludźmi, którzy często mówią "Dzień dobry", "Dziękuję", "Poproszę", "Przepraszam".  

A pierwszy przepis, który zrobiłam na pamiątkę wyjazdu do Czech, to chrupiący indyk i frytki z jabłek. Doskonała propozycja dla dzieci.

Indyk w chrupiącej pierzynce i frytki z jabłek

Zdjęcie - Indyk w chrupiącej pierzynce, frytki z jabłek i Rumcajs  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1 kg indyka l. 2 piersi kurczaka

paczka płatków kukurydzianych

sos chilli, jakiś dobry, najlepiej domowy lub jogurt naturalny i sporo ciekawych, ulubionych przypraw

sól

natka pietruszki

mus jabłkowy, ok. 300 ml

5 jabłek słodko-kwaśnych, twardych

łyżka masła

świeży tymianek

Mus podgrzewam na średnim ogniu dotąd, aż zmniejszy swoją objętość. Zanim się przypali wyłączam ogień. Do musu dodaję masło i łyżeczkę soli.

Obrane jabłka kroję na ćwiartki, a je na jeszcze mniejsze części, tak by przypominały swoim kształtem ziemniaczane frytki. Wkładam je do musu, wsypuję tymianek i rękoma delikatnie mieszam, by mus i zioła oblepiły je ze wszystkich stron.

Układam na papierze do pieczenia, na płasko.

Mięso kroję na małe kawałki i albo po osoleniu zanurzam w sosie chilli albo w jogurcie wymieszanym z przyprawami i natką. Następnie mięso obtaczam w pokruszonych kukurydzianych płatkach. Mięso też układam w płaskiej formie, na papierze do pieczenia. Piekę w ratach (całość mi się naraz nie zmieściła) w 190 stopniach, przez ok. 20 minut.

* źródło - "Gurmet"

Zdjęcie - Indyk w chrupiącej pierzynce, frytki z jabłek i Rumcajs  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiJicin

Zdjęcie - Indyk w chrupiącej pierzynce, frytki z jabłek i Rumcajs  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiJicin widziany z Iczyńskiej Wieży

Zdjęcie - Indyk w chrupiącej pierzynce, frytki z jabłek i Rumcajs  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamisynagoga w Iczynie

Zdjęcie - Indyk w chrupiącej pierzynce, frytki z jabłek i Rumcajs  - Przepisy kulinarne ze zdjęciaminie ma jak pompa na placu zabaw

Zdjęcie - Indyk w chrupiącej pierzynce, frytki z jabłek i Rumcajs  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiw muzeum Rumcajsa i Manki (wcale nie Hanki ;-))

Zdjęcie - Indyk w chrupiącej pierzynce, frytki z jabłek i Rumcajs  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamia to już Żeleznice

Zdjęcie - Indyk w chrupiącej pierzynce, frytki z jabłek i Rumcajs  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Indyk w chrupiącej pierzynce, frytki z jabłek i Rumcajs  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Indyk w chrupiącej pierzynce, frytki z jabłek i Rumcajs  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamitu kupowałam szynkę

Zdjęcie - Indyk w chrupiącej pierzynce, frytki z jabłek i Rumcajs  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiszyld pysznej restauracji

Zdjęcie - Indyk w chrupiącej pierzynce, frytki z jabłek i Rumcajs  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamispójrzcie na trzecią pozycję od dołu

Zdjęcie - Indyk w chrupiącej pierzynce, frytki z jabłek i Rumcajs  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamizachowawczo zamówiłam drób po azjatycku, mimo że mogłam skosztować np. mięso jelenia, ale jelenia bardziej mi było szkoda

Zdjęcie - Indyk w chrupiącej pierzynce, frytki z jabłek i Rumcajs  - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrachowskie Skały

Zdjęcie - Indyk w chrupiącej pierzynce, frytki z jabłek i Rumcajs  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy