Kurczak z brzoskwiniami i mango

Kurczak z brzoskwiniami i mango
Powoli kończy się lato – jak ten czas mija...
Pewnie niebawem pojawi się tu więcej przepisów na dania z papryką, cukinią, grzybami...

Ale póki co – jeszcze jedno tchnienie egzotyki. Kurczak pieczony z brzoskwiniami i mango okazał się przepyszny :)
Przepis z forum cincin z moimi zmianami :)

Zdjęcie - Kurczak z brzoskwiniami i mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

KURCZAK Z BRZOSKWINIAMI I MANGO
(na 4 porcje)
4 udka z kurczaka (ćwiartki),
1 dojrzałe mango,
2 brzoskwinie (lub 4 połówki brzoskwiń z puszki),
1 łyżka soku z cytryny,
4 paski skórki z cytryny,
ok. 300ml bulionu z kurczaka,
pół szklanki śmietanki kremówki,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
przyprawa curry,
słodka papryka w proszku,
sól i pieprz,
3-4 łyżki oleju

Mięso umyć, osuszyć, posypać curry i papryką. Zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Mango i brzoskwinie obrać, wyjąć pestkę i pokroić w kostkę. Kurczaka skropić sokiem z cytryny, obłożyć skórką z cytryny i owocami. Podlać bulionem, przykryć i piec przez 1 godzinę w 200 stopniach.
Następnie wyjąć mięso, a sos przelać do rondelka, dodać sól i pieprz do smaku. Gotować na małym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje. Śmietankę wymieszać z mąką ziemniaczaną, wlać do sosu i jeszcze chwilę gotować. Kurczaka polać sosem.
Podawać z ryżem :)

Zdjęcie - Kurczak z brzoskwiniami i mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Kurczak z brzoskwiniami i mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów