Wołowina na ostro z orzechami nerkowca

Wołowina na ostro z orzechami nerkowca
Bardzo smaczne danie kuchni tajskiej. Tak zamarynowana wołowina jest bardzo aromatyczna, a do podprażonych, chrupiących orzechów nerkowca chyba nikogo nie trzeba przekonywać ;)

Zdjęcie - Wołowina na ostro z orzechami nerkowca - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

WOŁOWINA NA OSTRO Z ORZECHAMI NERKOWCA
(na 4 porcje)
500g chudej wołowiny (najlepsza byłaby polędwica, ja użyłam steku),
1 łyżka oleju,
marynata:
1 łyżka ziaren sezamu,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka świeżo startego imbiru,
1 małe czerwone chili,
2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
do przybrania:
1 łyżeczka oleju sezamowego,
4 łyżki niesolonych orzechów nerkowca,
1 młoda cebulka

Mięso pokroić w paski o grubości 1-1,5 cm i umieścić w misce.
Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni przez 2-3 minuty, aż zrobią się złotobrązowe. Przesypać je do moździerza i rozetrzeć razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym imbirem oraz posiekaną papryczką chili (bez pestek). Dodać sos sojowy i pastę curry i dobrze wymieszać. Tak powstałą marynatą zalać mięso i dokładnie wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na 2-3 godziny lub nawet na całą noc.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć wołowinę na dużym ogniu przez kilka minut, często obracając, aż będzie brązowa.
Osobno, na mniejszej patelni podgrzać olej sezamowy i krótko podsmażyć orzechy nerkowca na złoty kolor (uwaga, łatwo się przypalają). Dodać cebulkę posiekaną pod kątem na plastry i smażyć jeszcze 30 sekund. Posypać tym kawałki wołowiny i od razu podawać.

(źródło: książeczka „Z kuchennej półeczki. Kuchnia tajska”)

Zdjęcie - Wołowina na ostro z orzechami nerkowca - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów