Kaczka faszerowana
"Można ją kroić w cienkie plasterki, kłaść na chleb i jeść jak wędlinę. Można też pokroić w grube plastry, udekorować owocami, zlać przygotowaną na wywarze z kości galaretą i podać na przyjecie. W obu przypadkach smakuje znakomicie. Jedyną jej wadą jest pracochłonność, ale cóż wszystko co smakowite wymaga czasu i pracy."
Kaczka faszerowana
Składniki:
1 kaczka o wadze ok. 1,8 kg
10 dag wątróbki drobiowej
10 dag pieczarek
2 jajka
125 ml czerwonego wytrawnego wina
1 czerstwa kajzerka
125 ml mleka
2 łyżki masła
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki pieprzu
Obierz pieczarki, opłucz i pokrój w trójkąty. Roztop na patelni masło i przesmaż po kolei: najpierw pieczarki, a następnie wątróbkę.
Namocz bułkę w mleku.
Kaczkę wypłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Rozkrój od szyi wzdłuż mostka, zdejmij skórę, a mięso oddziel od kości. Mięso razem z namoczoną w mleku bułką i usmażoną wątróbką zmiel dwukrotnie w maszynce. Dodaj przyprawy, czerwone wino, usmażone pieczarki i jajka. Całość dokładnie wymieszaj mikserem. Gotowy farsz nałóż na skórę kaczki i zroluj tak, aby skóra w miejscu zetknięcia zachodziła na siebie około 2cm.
Odetnij odpowiedni do długości rolady kawałek rękawa do pieczenia, dodając po 10cm z obu stron na zamkniecie. Rozetnij go, aby otrzymać duży arkusz. Uformowaną roladę zawiń ciasno w folię do pieczenia. Brzegi zamknij klipsami. Tak przygotowana rolada powinna swoim wyglądem przypominać duży cukierek. Włóż ja do brytfanny. Wlej wody do połowy i wstaw na godzinę do piekarnika nagrzanego do 200°C. Upieczoną kaczkę wystudź, zdejmij folię i wstaw na noc do lodówki aby się dobrze ścisnęła.