Indyk duszony w piwie

Indyk duszony w piwie
Ogólnie nie przepadam za filetami z indyka, bo po przyrządzeniu często okazują się suche. Tu jednak jest inaczej: dzięki wcześniejszemu obtoczeniu kawałków fileta w mące, mięso pozostaje miękkie i delikatne. To danie zrobiłam już drugi raz, bo bardzo wszystkim posmakowało :)

Zdjęcie - Indyk duszony w piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

INDYK DUSZONY W PIWIE
(na 4 porcje)
400g piersi z indyka,
2 łyżki oleju,
2 łyżki masła,
1 szklanka jasnego piwa,
2/3 szklanki bulionu drobiowego,
1 łyżka mąki,
1 strąk czerwonej papryki,
1 cebula,
4 łyżki śmietanki kremówki,
pół łyżeczki suszonego tymianku,
1 łyżeczka cukru,
sól i pieprz

Rozgrzać w garnku lub głębokim rondlu po 1 łyżce oleju i masła, dodać obraną, drobno posiekaną cebulę i oczyszczoną, pokrojoną w paseczki paprykę. Smażyć mieszając, przez 3 minuty. Wlać piwo i bulion, zagotować, doprawić tymiankiem, cukrem oraz pieprzem i solą do smaku. Dusić na małym ogniu pod przykryciem 5 minut.
Z mięsa wykroić 8 kotlecików, lekko rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać pozostały tłuszcz, włożyć kotleciki, smażyć z obu stron na rumiano. Przełożyć mięso do garnka z sosem i dusić na małym ogniu przez 20 minut. Dodać śmietankę, wymieszać z sosem, podgrzać. Podawać z makaronem, ryżem lub ziemniakami.


(przepis z książeczki "Potrawy z drobiu" R. Pacer)

Zdjęcie - Indyk duszony w piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Indyk duszony w piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Indyk duszony w piwie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów