Wieprzowina z ananasem
Żeby nie było, że jemy tylko kurczaka, zrobiłam coś z wieprzowiny. Zajrzałam do mojej książki z chińskimi przepisami i znalazałm przepis na mięso z ananasem. Danie lekko słodkie ale też i dość ostre bo dobrze przyprawione. Tym razem podałam do ryżu bo wszystkie chińskie dania z makaronem już mi się mieszają i wydają podobne a mam ich wiele jeszcze do wypróbowania. Jest to moja kolejna propozycja do akcji Ireny i Andrzeja.
Składniki:
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- 2 ząbki czosnku
- 45 dag mięsa wieprzowego
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 10 dag grzybów
- 10 dag ananasa
- 2 łyżki wina ryżowego
- 450 ml bulionu z kury
- 1 łyżeczka cukru
- swieżo zmielony pieprz
- 2 łyżki soku ananasowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
Rozgrzać olej, dodać sól i czosnek i smażyć na lekki brąz. Dodać mięso pokrojone w kostkę i podsmażać przez 2 minuty. Dodać cebulę, grzyby, paprykę i ananasa. Podsmażać przez kilka minut. Dodać wino, bulion, oraz cukier i przyprawić pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić kilka minut. Wymieszać sok ananasowy z sosem sojowym oraz mąką kukurydzianą. Dodać do sosu i gotować na wolnym ogniu, mieszając do momentu, az zgęstnieje i zrobi się klarowny.
Smacznego:)