Wieprzowina z ananasem

Wieprzowina z  ananasem

Żeby nie było, że jemy tylko kurczaka, zrobiłam coś z wieprzowiny. Zajrzałam do mojej książki  z chińskimi przepisami i znalazałm przepis na mięso z ananasem. Danie lekko słodkie ale też i dość ostre bo dobrze przyprawione. Tym razem podałam do ryżu bo wszystkie chińskie dania z makaronem już mi się mieszają i wydają podobne a mam ich wiele jeszcze do wypróbowania. Jest to moja kolejna propozycja do akcji Ireny i Andrzeja.

Zdjęcie - Wieprzowina z  ananasem  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 45 dag mięsa wieprzowego
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 10 dag grzybów
  • 10 dag ananasa
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 450 ml bulionu z kury
  • 1 łyżeczka cukru
  •  swieżo zmielony pieprz
  • 2 łyżki soku ananasowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

Rozgrzać olej, dodać sól i czosnek i smażyć na lekki brąz. Dodać mięso pokrojone w kostkę i podsmażać przez 2 minuty. Dodać cebulę, grzyby, paprykę i ananasa. Podsmażać przez kilka minut. Dodać wino, bulion, oraz cukier i przyprawić pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić kilka minut. Wymieszać sok ananasowy z sosem sojowym oraz mąką kukurydzianą. Dodać do sosu i gotować na wolnym ogniu, mieszając do momentu, az zgęstnieje i zrobi się klarowny.

Smacznego:)

Kategorie przepisów