Kurczak z orzechami nerkowca i warzywami
Pyszny, delikatny kurczak + warzywa + chrupiący akcent w postaci orzeszków nerkowca + aromatyczny, słodkawy sos hoisin = bardzo smaczne danie kuchni chińskiej.
Naprawdę warto spróbować :)
KURCZAK Z ORZECHAMI NERKOWCA I WARZYWAMI
(na 4 porcje)
400g filetów z piersi kurczaka,
1 czubata łyżka mąki kukurydzianej,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
1 łyżka sosu hoisin,
1 łyżeczka jasnego sosu sojowego,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju roślinnego,
75g orzechów nerkowca,
25g grochu cukrowego (zastąpiłam mrożoną fasolką szparagową),
1 łodyga selera naciowego,
1 nieduża cebula,
60g kiełków fasoli mung,
1 czerwona papryka,
sos:
100ml bulionu z kurczaka,
2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
2 łyżki sosu hoisin
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienki paski. Włożyć do miski, oprószyć mąką kukurydzianą i wymieszać, aby cały był nią oblepiony. Wymieszać olej sezamowy, sos hoisin, sos sojowy i 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Powstałą marynatą zalać kurczaka, dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut.
W tym czasie posiekać pozostały czosnek, cebulę pokroić na ósemki, paprykę w niedużą kostkę, a łodygę selera w plasterki.
W ogrzanym woku rozgrzać połowę oleju, wrzucić orzechy nerkowca i smażyć, mieszając, przez 1 minutę, aż zaczną się rumienić. Dodać cebulę, czosnek, groch cukrowy, paprykę oraz kiełki fasoli i smażyć przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wyjąć warzywa z woka łyżką cedzakową i trzymać w cieple, a w woku rozgrzać pozostały olej, dodać kurczaka i smażyć ze wszystkich stron przez 3-4 minuty. Dodać odłożone wcześniej warzywa.
Przyrządzić sos, mieszając mąkę kukurydzianą, sos hoisin i bulion z kurczaka. Wlać sos do woka, zagotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Podawać od razu :)
(źródło: książeczka "Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska")
Naprawdę warto spróbować :)
KURCZAK Z ORZECHAMI NERKOWCA I WARZYWAMI
(na 4 porcje)
400g filetów z piersi kurczaka,
1 czubata łyżka mąki kukurydzianej,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
1 łyżka sosu hoisin,
1 łyżeczka jasnego sosu sojowego,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju roślinnego,
75g orzechów nerkowca,
25g grochu cukrowego (zastąpiłam mrożoną fasolką szparagową),
1 łodyga selera naciowego,
1 nieduża cebula,
60g kiełków fasoli mung,
1 czerwona papryka,
sos:
100ml bulionu z kurczaka,
2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
2 łyżki sosu hoisin
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienki paski. Włożyć do miski, oprószyć mąką kukurydzianą i wymieszać, aby cały był nią oblepiony. Wymieszać olej sezamowy, sos hoisin, sos sojowy i 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Powstałą marynatą zalać kurczaka, dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut.
W tym czasie posiekać pozostały czosnek, cebulę pokroić na ósemki, paprykę w niedużą kostkę, a łodygę selera w plasterki.
W ogrzanym woku rozgrzać połowę oleju, wrzucić orzechy nerkowca i smażyć, mieszając, przez 1 minutę, aż zaczną się rumienić. Dodać cebulę, czosnek, groch cukrowy, paprykę oraz kiełki fasoli i smażyć przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Wyjąć warzywa z woka łyżką cedzakową i trzymać w cieple, a w woku rozgrzać pozostały olej, dodać kurczaka i smażyć ze wszystkich stron przez 3-4 minuty. Dodać odłożone wcześniej warzywa.
Przyrządzić sos, mieszając mąkę kukurydzianą, sos hoisin i bulion z kurczaka. Wlać sos do woka, zagotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Podawać od razu :)
(źródło: książeczka "Z kuchennej półeczki. Kuchnia chińska")