Wątróbka z papryką i pieczarkami

Wątróbka z papryką i  pieczarkami

Dzisiaj przepis na moje najulubieńsze danie z wątróbki. Kilka lat temu znalazłam go w "Poradniku domowym" i od razu wypróbowałam, choć bez większego entuzjazmu. Ale danie wyszło tak pyszne, że z miejsca weszło do naszego menu. Jedyna zmiana jaką poczyniłam to wydłużenie czasu smażenia warzyw z wątróbką. Smażę je ciut dłużej, wraz z sosem sojowym, aż zgęstnieje i lekko odparuje, a wątróbka lekko sie zarumieni. Oczywiście trzeba uważać, aby nie przesadzić, bo wątróbka stwardnieje.

Dodam również, że nie trzeba się sztywno trzymać przepisu, można dodać trochę więcej pieczarek, a wątróbki nawet 1 kg. Gorąco polecam!

Zdjęcie - Wątróbka z papryką i  pieczarkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wątróbka z papryką i pieczarkami

Składniki:

  • 400g wątróbek drobiowych (lub więcej)
  • 400g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 3 zielone papryki
  • olej do smażenia, niedużo ok. 4 łyżki
  • sos sojowy
  • sól
  • pieprz czarny, świeżo mielony

 

Wątróbki oczyścić, przekroić na pól, umyć i ew. wymoczyć w mleku. Następnie opłukać i osuszyć.

Paprykę oczyścić i pokroić w cienkie paski, cebulę drobno posiekać, a pieczarki pokroić na ćwiartki. Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć paprykę, cebulę, pieczarki i smażyć na dużym ogniu, aż warzywa zmiękną. Następnie dodać watróbkę i smażyć ok. 5 minut. Doprawić sosem sojowym (ja daję go sporo!), solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Teraz można patelnię zestawić z ognia, ale ja smaże jeszcze danie przez kilka minut. Podawać z bagietką lub świeżym, chrupiącym chlebem.

Zdjęcie - Wątróbka z papryką i  pieczarkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Kategorie przepisów