Ja, ostatnio postawiłam na indyka. Duży kawałek fileta zamarynowałam w ulubionych ziołach i upiekłam w rękwie. Na świeżo, plastry mięsa podałam do risotto, a to co zostało posłużyło jako wędlina na kanapki w ciągu tygodnia.
Dynia i chorizo to bardzo aromatyczne i apetyczne połączenie. A teraz jest idealny moment aby delektować się urodzajem dyń i tworzyć z nich rozgrzewające dania.
Wspaniałe danie obiadowe. Lekkie, pyszne i dietetyczne, a jednocześnie pełne smaku i aromatu. Polędwiczki z indyka nadziewane suszonymi pomidorami i zawinięte w liście pora. Upieczone bez tłuszczu w folii aluminiowej. Gorąco polecam!
To danie mogłabym jeść częściej - jest szybkie w przygotowaniu, aromatyczne i interesujące w smaku. Wcześniej jeszcze nie łączyłam mięsa z syropem klonowym.
W dzieciństwie danie jednogarnkowe jednoznacznie kojarzyło mi się grochówką, krupnikiem czy zupą klopsową. Dzisiejszy mój garnek nie ma jednak z nimi nic wspólnego. Skrywa na dnie soczyste mięso i jarzynkę.
Ten pasztet jest takim naszym pasztetem na codzień. Oprócz tego, że jest pyszny i szybko się go robi - jest też zdrowy i dietetyczny, bo nie zawiera dużo tłuszczu.
Nasze dziecko uwielbia mięska z grilla, najbardziej lubi karkówkę i kiełbaski, więc dla synka była podwawelska, dla nas biała kiełbasa, która przez noc marynowała się z jednej strony na słodko, z drugiej na ostro.
Schab wymyc, wysuszyc i posmarowac marynata po czym przelozyc do naczynia zaroodpornego z przykryciem i piec w piekarniku (190°C) przez 1.5 godz. Nastepnie dorzucic do schabu pokrojona w kostke cebule i posiekana pietruszke. Piec jeszcze okolo 0.5 godz.
Do podtrzymania tradycji rodzinnej na moim wigilijnym stole nie może zabraknąć również pasztetu domowej roboty. Wprawdzie nie będzie to ten z czasów „babcinej świetności”, ale kto powiedział, że mu nie dorówna. Podaję go w aranżacji z domowym sosem żurawinowym.
Kiedy nie mam pomysłu na obiad, mój wybór najczęściej pada na kurczaka. Mogę kupić w zasadzie w każdym sklepie, a przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Tym razem grillowane piersi podane z chrupiącą, warzywną salsą pachnącą ziołami.
Nie ma to jak porcja naprawdę smacznych żeberek. Takich z soczystym mięsem i chrupiącą skórką. Już nie raz się przekonałam, że tajemnicą dobrych żeberek jest ich wcześniejsze obgotowanie lub duszenie w piekarniku. Potem tylko dobra, aromatyczna marynata i hop na ruszt!
Zawsze na święta robimy różne mięsiwa domowe, w tym roku postanowiłam zrobić coś innego niż schab ze śliwkami, galantyna z kurczaka czy też karkówka pieczona. Mięso jest bardzo wykwintne nie jest zbytnio słodkie od żurawiny, a boczek nadaje mu delikatnego aromatu, migdały chrupkości. Wykwintna rolada z migdałami i żurawiną idealna na święta - zaskoczy na pewno waszych gości.