Wątróbka z mango

Wątróbka z mango
Zdjęcie - Wątróbka z mango - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nigdy nie mogłam zrozumieć czemu wszyscy dookoła narzekają na smak wątróbki! Podobnie jak szpinak stała się dziecięcą zmorą, a większość ludzi albo już dawno nie pamięta jej smaku, albo nigdy jej nie próbowała. Kolejna legenda to rzekomy okropny zapach jaki z siebie wydaje. Przygotowując ją nic takiego nie poczułam- zapach jak każde surowe mięso, na pewno nie gorszy niż zapach z pyska mojego psa:) Ja jestem "wszystkojadem", a wątróbka była jednym z moich ulubionych rarytasów od dziecka. Moja mama zwykle robiła ją z cebulką i jabłkami, ale parę lat temu wpadła na pomysł, żeby połączyć ją z mango i to był strzał w dziesiątkę. Polecam też zagorzałym przeciwnikom- może warto zweryfikować poglądy?
Wątróbka z mango (2 porcje)
500 g wątróbki drobiowej
ok. 100 g mąki (do obtoczenia)
1 mango
2 łyżki masła
4 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1 łyżka miodu
1/4 szklanki wody
gałązka świeżej bazylii
sól

Wątróbkę umieść w sitku i umyj pod bieżącą wodą. Wyłóż na papierowy ręcznik i przykryj warstwą ręcznika. Wątróbkę trzeba bardzo dobrze osuszyć. Gdy już będzie sucha, obtocz dokładnie każdy kawałek w mącę.
Przygotuj mango. Obierz ze skóry i pokrój na grube paski. Rozgrzej małą patelnie z łyżką masła i dodaj mango. Smaż przez parę minut, dodaj miód i wodę. Duś przez około 10 minut i odstaw.
Posiekaj czosnek
Na dużej patelni delikatnie rozgrzej na małym ogniu 4 łyżki oliwy i łyżkę masła. Dodaj posiekany czosnek i umieść wątróbki. Zakryj przykrywką (ja użyłam przykrywki z dziurkami) i dopiero wtedy zwiększ ogień, gdyż wątróbka ma tendencje do skakania i pryskania. Smaż przez około 3 minuty, wyłącz ogień, odczekaj chwilę i przerzuć na drugą stronę. Na rozgrzanej jeszcze patelni usmaż wątróbkę przez 3 minuty z drugiej strony i gotowe. Dosól dopiero na talerzu, pamiętaj, żeby nie solić wątróbki przedtem, bo zrobi się twarda. Podawaj na mango z gałązką świeżej bazylii.

Śliwka

Kategorie przepisów