Grillowany kurczak z pikantną salsą
Kiedy nie mam pomysłu na obiad, mój wybór najczęściej pada na kurczaka. Mogę kupić w zasadzie w każdym sklepie, a przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Tym razem grillowane piersi podane z chrupiącą, warzywną salsą pachnącą ziołami.
Przepis w wersji filmowej dostępny TU (w dziale Filmy).
Grillowany kurczak z pikantną salsą
Składniki
- pierś kurczaka - 1 szt, podwójna
- czerwona papryka - 1 szt
- pomidory - 1 szt (najlepiej malinowy)
- szalotka - 1 szt
- chili - 1 szt
- bazylia - 5 listków
- oliwa - 3 łyżki
- ocet balsamiczny - 2 łyżki
- czosnek - 2 ząbki
- miód - 1 łyżeczka
- rozmaryn - 1 gałązka
- sól, pieprz - do smaku
Sposób przygotowania
W misce wymieszaj składniki marynaty: 2 lekko rozgniecione ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, rozmaryn, 1 łyżeczkę miodu. Mięso posól i popieprz, włóż so marynaty na przynajmniej godzinę.
Drobno posiekaj paprykę, pomidora, szalotkę. Dodaj chili, bazylię, 1 łyżkę oliwy i 1 łyżkę octu balsamicznego. Wszystkie składniki salsy wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Do momentu podania wstaw do lodówki.
Mięso wyjmij z marynaty, usmaż na grillu na złoto-brązowy kolor. Podawaj od razu z warzywną salsą.