Pasztet z sosem żurawinowym

Pasztet z sosem żurawinowym

Zdjęcie - Pasztet z sosem żurawinowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Jakiś czas temu zostałam zaproszona ja i cztery inne blogerki do projektu Świątecznej książki z przepisami. Przygotowałam 12 przepisów Świątecznych wraz ze zdjęciami których część pojawiła się już na blogu. Z lewej strony pod kategoriami do przepisów znajduje się baner aby pobrać książkę w formie e-booka. Zapraszam serdecznie.

Do podtrzymania tradycji rodzinnej na moim wigilijnym stole nie może zabraknąć również pasztetu domowej roboty. Wprawdzie nie będzie to ten z czasów „babcinej świetności”, ale kto powiedział, że mu nie dorówna. Podaję go w aranżacji z domowym sosem żurawinowym.

Moim zdaniem połączenie pasztetu z leśnym sosem komponuje się doskonale i podany w ten sposób szybko zniknie ze stołu.

Składniki na pasztet: 

  • 350 g boczku świeżego  
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 800 g łopatki
  • 2 jajka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 3-4 grzybki suszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • 1 czerstwa bułka
  • ok. 2 litrów wody
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Boczek i łopatkę pokroić na mniejsze kawałki, a następnie wraz z warzywami zalać wodą tak, aby pokryła warzywa i mięso, do tego wrzucić wcześniej namoczone grzyby. Dodać przyprawy i gotować na małym ogniu przez około dwie godziny. Pod koniec gotowania włożyć do garnka wątróbkę – chwilę pogotować (ok. 15 minut) i wyłączyć. Do prawie wygotowanego wywaru włożyć małe kawałki bułki i zostawić do nasiąknięcia.

Kolejnego dnia zmielić mięso wraz z warzywami (ja daję tylko pietruszkę) i bułką dwukrotnie na małym sitku.  Zmielone mięso przyprawić do smaku, dodać jajka, dobrze wymieszać do połączenia składników.

W międzyczasie kwadratową formę o rozmiarze 20 cm posmarować olejem Kujawskim, włożyć mięso – wyrównać na kształt pasztetu i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około godziny. Do piekarnika wstawiamy na spód gorącą wodę (1 litr) w blaszce, by pasztet nie wysechł w czasie pieczenia. Jeżeli góra pasztetu nam się zbytnio przyrumieni, należy przykryć go folią.

Wystudzony pasztet pokroić na mniejsze kawałki i podawać z sosem żurawinowym. 

 Składniki na sos żurawinowy:

  • 1 kg żurawiny mrożonej
  • ok. 300 g cukru
  • ¾  szklanki wody 

Zachęcam do przygotowania sosu dużo wcześniej w słoiczkach - w Wigilię i tak jest dużo do zrobienia.

Ugotować syrop z wody i cukru. Do gorącego syropu dodać ¾  oczyszczonych owoców i gotować na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Wtedy dołożyć resztę owoców – gotować i mieszać, aż owoce staną się szkliste. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i od razu zakręcać.

 Smacznego

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Pasztet z sosem żurawinowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pasztet z sosem żurawinowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów