Pasztet z sosem żurawinowym
Jakiś czas temu zostałam zaproszona ja i cztery inne blogerki do projektu Świątecznej książki z przepisami. Przygotowałam 12 przepisów Świątecznych wraz ze zdjęciami których część pojawiła się już na blogu. Z lewej strony pod kategoriami do przepisów znajduje się baner aby pobrać książkę w formie e-booka. Zapraszam serdecznie.
Do podtrzymania tradycji rodzinnej na moim wigilijnym stole nie może zabraknąć również pasztetu domowej roboty. Wprawdzie nie będzie to ten z czasów „babcinej świetności”, ale kto powiedział, że mu nie dorówna. Podaję go w aranżacji z domowym sosem żurawinowym.
Moim zdaniem połączenie pasztetu z leśnym sosem komponuje się doskonale i podany w ten sposób szybko zniknie ze stołu.
Składniki na pasztet:
- 350 g boczku świeżego
- 300 g wątróbki drobiowej
- 800 g łopatki
- 2 jajka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 cebula
- 3-4 grzybki suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1 czerstwa bułka
- ok. 2 litrów wody
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Boczek i łopatkę pokroić na mniejsze kawałki, a następnie wraz z warzywami zalać wodą tak, aby pokryła warzywa i mięso, do tego wrzucić wcześniej namoczone grzyby. Dodać przyprawy i gotować na małym ogniu przez około dwie godziny. Pod koniec gotowania włożyć do garnka wątróbkę – chwilę pogotować (ok. 15 minut) i wyłączyć. Do prawie wygotowanego wywaru włożyć małe kawałki bułki i zostawić do nasiąknięcia.
Kolejnego dnia zmielić mięso wraz z warzywami (ja daję tylko pietruszkę) i bułką dwukrotnie na małym sitku. Zmielone mięso przyprawić do smaku, dodać jajka, dobrze wymieszać do połączenia składników.
W międzyczasie kwadratową formę o rozmiarze 20 cm posmarować olejem Kujawskim, włożyć mięso – wyrównać na kształt pasztetu i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około godziny. Do piekarnika wstawiamy na spód gorącą wodę (1 litr) w blaszce, by pasztet nie wysechł w czasie pieczenia. Jeżeli góra pasztetu nam się zbytnio przyrumieni, należy przykryć go folią.
Wystudzony pasztet pokroić na mniejsze kawałki i podawać z sosem żurawinowym.
Składniki na sos żurawinowy:
- 1 kg żurawiny mrożonej
- ok. 300 g cukru
- ¾ szklanki wody
Zachęcam do przygotowania sosu dużo wcześniej w słoiczkach - w Wigilię i tak jest dużo do zrobienia.
Ugotować syrop z wody i cukru. Do gorącego syropu dodać ¾ oczyszczonych owoców i gotować na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć. Wtedy dołożyć resztę owoców – gotować i mieszać, aż owoce staną się szkliste. Przełożyć do wyparzonych słoiczków i od razu zakręcać.
Smacznego
Wydrukuj przepis