Karkówka z chili, miodem i brukselką

Karkówka z chili, miodem i brukselką

W dzieciństwie danie jednogarnkowe jednoznacznie kojarzyło mi się grochówką,
krupnikiem czy zupą klopsową. Dzisiejszy mój garnek nie ma jednak z nimi nic wspólnego. Skrywa na dnie soczyste mięso i jarzynkę. Ja bardzo rzadko jadam ziemniaki ale jeśli je lubicie i macie ochotę je dołączyć do tego dania to nic prostszego. Wystarczy wybrać kilka małych ziemniaków, wyszorować, pokroić na ćwiartki i ułożyć je razem z resztą warzyw.

 

Zdjęcie - Karkówka z chili, miodem i brukselką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Ilość porcji –  2

Czas wykonania –  60 min. plus 45 min. marynowanie

Stopień trudności –  łatwy

 

Składniki:

  • 2 steki chudej karkówki
  • 1 średnia marchew pokrojona w grube plasterki
  • 1 mały por pokrojony w talarki grubości 1,5-2 cm.,
  • 200 g brukselki oczyszczonej z zewnętrznych listków i umytej,
  • 300 ml bulionu,
  • 1 duży ząbek czosnku roztarty ze szczyptą soli,
  • ½   papryczki chili posiekanej drobno,
  • 1 łyżka płynnego miodu,
  • 2 łyżki oliwy

 

Zdjęcie - Karkówka z chili, miodem i brukselką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Sposób wykonania:

  1. steki bardzo lekko rozbijamy,
  2. 1 łyżkę oliwy łączymy z czosnkiem, chili i miodem, w tak przygotowanej marynacie umieszczamy mięso, przykrywamy naczynie folią spożywczą o odstawiamy na 45 min. do lodówki,
  3. na pozostałej oliwie obsmażamy zamarynowane mięso z każdej strony aż się ładnie zrumieni,
  4. na dnie żaroodpornego naczynia układamy mięso, wlewamy resztę marynaty dodajemy brukselkę (małe główki w całości, większe kroimy na pół), marchew oraz por,
  5. całość zalewamy połową bulionu, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 150 ˚C,
  6. po 30 min. podlewamy resztą bulionu i pieczemy kolejne 30 min.,

Kategorie przepisów