Karkówka z chili, miodem i brukselką
W dzieciństwie danie jednogarnkowe jednoznacznie kojarzyło mi się grochówką,
krupnikiem czy zupą klopsową. Dzisiejszy mój garnek nie ma jednak z nimi nic wspólnego. Skrywa na dnie soczyste mięso i jarzynkę. Ja bardzo rzadko jadam ziemniaki ale jeśli je lubicie i macie ochotę je dołączyć do tego dania to nic prostszego. Wystarczy wybrać kilka małych ziemniaków, wyszorować, pokroić na ćwiartki i ułożyć je razem z resztą warzyw.
Ilość porcji – 2
Czas wykonania – 60 min. plus 45 min. marynowanie
Stopień trudności – łatwy
Składniki:
- 2 steki chudej karkówki
- 1 średnia marchew pokrojona w grube plasterki
- 1 mały por pokrojony w talarki grubości 1,5-2 cm.,
- 200 g brukselki oczyszczonej z zewnętrznych listków i umytej,
- 300 ml bulionu,
- 1 duży ząbek czosnku roztarty ze szczyptą soli,
- ½ papryczki chili posiekanej drobno,
- 1 łyżka płynnego miodu,
- 2 łyżki oliwy
Sposób wykonania:
- steki bardzo lekko rozbijamy,
- 1 łyżkę oliwy łączymy z czosnkiem, chili i miodem, w tak przygotowanej marynacie umieszczamy mięso, przykrywamy naczynie folią spożywczą o odstawiamy na 45 min. do lodówki,
- na pozostałej oliwie obsmażamy zamarynowane mięso z każdej strony aż się ładnie zrumieni,
- na dnie żaroodpornego naczynia układamy mięso, wlewamy resztę marynaty dodajemy brukselkę (małe główki w całości, większe kroimy na pół), marchew oraz por,
- całość zalewamy połową bulionu, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 150 ˚C,
- po 30 min. podlewamy resztą bulionu i pieczemy kolejne 30 min.,