Pierś kaczki z sosem winno-miodowo-żurawinowym z sezamem
Dzisiaj na obiad proponuję pierś z kaczki z cudownym sosem. Sos można wykorzystać również do innych rodzajów mięsa, myślę że z drobiem i dziczyzną będzie najlepiej pasował.
Pierś kaczki z sosem winno-miodowo-żurawinowym
- 2 pojedyncze piersi kaczki ze skórą
- 1 szklanka czerwonego wina
- 2 łyżki konfitury z żurawiny
- 3 łyżki miodu
- sól
- sezam
Kaczkę, pozbawić ewentualnych kawałków tłuszczu i żyłek, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Skórkę naciąć w krateczką, posolić. Na rozgrzaną patelnię położyć kaczkę skórką do dołu - bez tłuszczu, bo ten się sam wytopi. Smażyć do osiągnięcia złotego koloru, przekręcić i smażyć jeszcze około 3 minuty. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tym czasie robimy sos. W rondelku mieszamy wino, miód i żurawinę, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i redukujemy na wolnym ogniu około 15-20 minut aż sos zgęstnieje. Kiedy sos stygnie, robi się galaretowaty, wystarczy lekko podgrzać i odzyskuje konsystencję. Kaczkę wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 5 minut, kroimy w plastry i podajemy z sosem. na wierzchu można posypać uprażonym na suchej patelni sezamem.