Rolada z migdałami

Rolada z migdałami

Zdjęcie - Rolada z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zawsze na święta robimy różne mięsiwa domowe, w tym roku postanowiłam zrobić coś innego niż schab ze śliwkami,galantyna z kurczaka czy też karkówka pieczona. Mięso jest bardzo wykwintne nie jest zbytnio słodkie od żurawiny, a boczek nadaje mu delikatnego aromatu, migdały chrupkości. Wykwintna rolada z migdałami i żurawiną idealna na święta - zaskoczy na pewno waszych gości. A ze stołu szybko znika przynajmniej mojego :-) Polecam

  • 1,5 kg schabu
  • 200 g migdałów
  • 400 g wędzonego boczku
  • 2 łyżeczki soli 
  • szczypta pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 dag suszonej żurawiny 

Schab umyć i osuszyć rozłożyć mięso jaj na roladę, czosnek zmiażdżyć i wymieszać z solą  natrzeć tym mięso polać oliwą i odstawić na jeden dzień w chłodne miejsce. 

Migdały zalać wrzątkiem i odstawić - gdy woda trochę przestygnie obrać ze skórki i pokroić na połówki, odstawić. Boczek pokroić w grubszą kostkę i podsmażyć na rumiano pod koniec smażenia dodać migdały i żurawinę  smażyć jeszcze chwilę zdjąć z ognia i wystudzić zostawić do następnego dnia w chłodnym miejscu. Następnego dnia rozwinąć mięso posypać odrobiną pieprzu i posmarować na całości farszem zwinąć i związać miso dratwą. Tak przygotowane mięso przekładam do specjalnego worka do pieczenia - na dno wykładam kawałki słoniny pod pod mięso.  Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 160 C ok 2 godziny. 

Podawać na ciepło lub zimno. 

Smacznego 

Wydrukuj przepis

Zdjęcie - Rolada z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Rolada z migdałami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów