Rolada z migdałami
Zawsze na święta robimy różne mięsiwa domowe, w tym roku postanowiłam zrobić coś innego niż schab ze śliwkami,galantyna z kurczaka czy też karkówka pieczona. Mięso jest bardzo wykwintne nie jest zbytnio słodkie od żurawiny, a boczek nadaje mu delikatnego aromatu, migdały chrupkości. Wykwintna rolada z migdałami i żurawiną idealna na święta - zaskoczy na pewno waszych gości. A ze stołu szybko znika przynajmniej mojego :-) Polecam
- 1,5 kg schabu
- 200 g migdałów
- 400 g wędzonego boczku
- 2 łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- 3 ząbki czosnku
- 10 dag suszonej żurawiny
Schab umyć i osuszyć rozłożyć mięso jaj na roladę, czosnek zmiażdżyć i wymieszać z solą natrzeć tym mięso polać oliwą i odstawić na jeden dzień w chłodne miejsce.
Migdały zalać wrzątkiem i odstawić - gdy woda trochę przestygnie obrać ze skórki i pokroić na połówki, odstawić. Boczek pokroić w grubszą kostkę i podsmażyć na rumiano pod koniec smażenia dodać migdały i żurawinę smażyć jeszcze chwilę zdjąć z ognia i wystudzić zostawić do następnego dnia w chłodnym miejscu. Następnego dnia rozwinąć mięso posypać odrobiną pieprzu i posmarować na całości farszem zwinąć i związać miso dratwą. Tak przygotowane mięso przekładam do specjalnego worka do pieczenia - na dno wykładam kawałki słoniny pod pod mięso. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 160 C ok 2 godziny.
Podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego
Wydrukuj przepis