Lekko, świeżo i szybko. Uwielbiam połączenie szpinaku z łososiem, a dzisiejsza wersja dopełniona aromatycznym serem z niebieską pleśnią jest po prostu idealna.
Potrawa z serii „sprzątanie lodówki”. To były bardzo smaczne porządki. Z makaronu można wyczarować świetne potrawy, nawet jeśli w lodówce mamy tylko trochę – wydawałoby się – resztek ;)
Makaron a'la carbonara. Nie było to oryginalne danie, gdyż zabrakło parmezanu oraz sera pecorino, dodatkowo pancettę wymieszałam z surowym boczkiem... Wyszło absolutnie pyszne! Zdecydowanie polecam... Sos aksamitnie śmietankowy, do tego pancetta i boczek, który pod każdą postacią jest pyszny... Niebo, nie żartuję...
Poezja! Nie przyrządza się go za często, bo to nieprzyzwoicie kaloryczne i syte danie. Jednak z drugiej strony, makaron Carbonara uzależnia, jest po prostu wspaniały! Kto raz spróbował z pewnością do niego powraca;)
Kluski na bazie mąki orkiszowej pełnoziarnistej oraz lekko podsuszonej resztki lazura. który gdzieś się zapodział w lodówce. Do tego wędzony łosoś i obiad po 20 minutach można serwować na stół.
Przepis na to danie jest niezwykle prosty. Kilka składników wystarczy by w błyskawicznym tempie przygotować smaczne letnie danie makaronowe. Po raz pierwszy spróbowałam je kilka lat temu we Włoszech i już na dobre zadomowiło się w mojej kuchni. Makaron w smietankowo-cukiniowym sosie przygotowuję zawsze w/g oryginalnej wersji , zmieniam jedynie rodzaj makaronu.
Makaron z dodatkiem szpinaku jest bardzo smaczny, a kiedy Synek prosi o dokładkę to tym bardziej mnie to cieszy :). Szpinak przygotowałam dusząc go na roślinnym smalczyku Smakowita Pajda z ziołami. Bardzo aromatycznie, szybko i pysznie, czego chcieć więcej? ;)
Szpinak nie jest lubianym warzywem... a szkoda. Jest jednak spora grupa ludzi którzy go lubią. Ja jestem jedną z nich. Dobrze doprawiony i przygotowany jest naprawdę pyszny. Polecam go z makaronem, czosnkiem i serem lazur z brokułami.
Dziś przedstawiam kolejną wersję zawsze niezawodnego makaronu ze szpinakiem, pieczarkami i sosem z dodatkiem sera z niebieską pleśnią. Danie jest bardzo szybkie w wykonaniu i zawsze wychodzi smaczne:)
Pyszne połączenie makaronu z delikatną dynią, ugotowanymi kasztanami i chrupiącym, dobrze wysmażonym boczkiem. ....a na koniec dużo zielonej pietruszki i świeżo zmielonego pieprzu.......