Makaron z wędzonym kurczakiem i pieczarkami

Makaron z wędzonym kurczakiem i pieczarkami

Potrawa z serii „sprzątanie lodówki”. To były bardzo smaczne porządki. Z makaronu można wyczarować świetne potrawy, nawet jeśli w lodówce mamy tylko trochę – wydawałoby się – resztek ;)

Zdjęcie - Makaron z wędzonym kurczakiem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
MAKARON Z WĘDZONYM KURCZAKIEM I PIECZARKAMI
(2 porcje)
200g makaronu (u mnie makaron radiatori),
kawałek pora (ok. 8-10 cm),
1 ząbek czosnku,
1 wędzona pierś kurczaka,
5-6 szt. pieczarek,
2 łyżki oliwek,
1 łyżka kaparów,
½ szklanki śmietanki 18% do sosów (słodkiej, z kartonika),
sól i pieprz,
zioła prowansalskie,
1 łyżka oliwy

Pora umyć i drobno posiekać. Pieczarki oczyścić i pokroić na kawałki.
Na patelni rozgrzać oliwę i lekko podsmażyć na niej pora. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pieczarki. Smażyć, aż soki, które puszczą pieczarki odparują. Następnie wrzucić pokrojonego na kawałki kurczaka i smażyć jeszcze chwilę. Wlać śmietankę, dodać kapary i pokrojone na plasterki oliwki. Dusić kilka minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
Makaron ugotować al dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wymieszać z sosem. Podawać od razu.


Zdjęcie - Makaron z wędzonym kurczakiem i pieczarkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów