Makaron z dynią, kasztanami i chrupiącym boczkiem
Pyszne połączenie makaronu z delikatną dynią, ugotowanymi kasztanami i chrupiącym, dobrze wysmażonym boczkiem. ....a na koniec dużo zielonej pietruszki i świeżo zmielonego pieprzu.......
Składniki : /2 porcje/
- 200 g makaronu /typu garganelli/
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ cebuli
- 150 g obranej dyni
- 5 szt ugotowanych ,obranych kasztanów
- 100 g boczku
- zielona pietruszka
- sól
- świeżo zmielony ,kolorowy pieprz
Wykonanie:
-Nastawić wodę na makaron i gotować w/g zaleceń producenta. -Cebulę posiekać, dynię pokroić w kostkę. -Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i lekko zeszklić. -Dodać pokrojoną dynię i podsmażyć kilka minut. -Wlać kilka łyżek wody z gotującego się makaronu i gotować do miękkości. Dynia powinna pozostać jędrna. -Doprawić do smaku solą , pieprzem i dodać ugotowane , delikatnie pokruszone kasztany. -Na osobnej , suchej patelni przysmżyć drobno pokrojony boczek. -Wytopiony boczek powinien być lekko przyrumieniony i chrupiący. -Ugotowany makaron przecedzić i wsypać na patelnię z dynią i kasztanami, posypać posiekaną, zieloną pietruszką , delikatnie wymieszać i przełożyć na talerze. -Na wierzch wyłożyć chrupiący boczek. -Makaron ozdobić zieloną pietruszką i posypać świeżo zmielonym pieprzem.