Kluski ze szpinakiem, łososiem i roquefortem
Lekko, świeżo i szybko. Uwielbiam połączenie szpinaku z łososiem, a dzisiejsza wersja dopełniona aromatycznym serem z niebieską pleśnią jest po prostu idealna.
Tak przygotowany sos możecie podać z każdym rodzajem makaronu. Ja podałam go z kluseczkami z pełnoziarnistej mąki orkiszowej.
Kluseczki w ostatnim czasie bardzo często goszczą w naszym domu. Jakiś czas temu stałam się posiadaczką tzw. kluseczkomanii (firma na T). Niby zwykły, plastikowy talerz z dziurami, ale dzięki niemu w kilka minut można przygotować różnego rodzaju klusko-makarony.
KLUSKI ZE SZPINAKIEM, ŁOSOSIEM I ROQUEFORTEM - Laura
SKŁADNIKI:
- 35 dkg wędzonego łososia
- pęk świeżego szpinaku (lub 40 dkg mrożonego)
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 15 dkg ulubionego sera z niebieską pleśnią (roquefort, gorgonzola, lazur)
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżki oliwy
- sól, świeżo mielony pieprz
Dodać opłukane, odsączone i pokrojone liście szpinaku (mrożony wcześniej rozmrozić i osączyć na sicie). Chwilę razem dusić, tak aby szpinak zmienił swój wygląd.
Dodać pokruszony ser i po chwili śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.
KLUSKI ZE SZPINAKIEM, ŁOSOSIEM I ROQUEFORTEM - Laura SKŁADNIKI:
- 30 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 20 dkg chudego białego sera
- 4 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki soli
Zagotować osoloną wodę w dużym garnku (3-4 litry).
Przecisnąć ciasto przez kluseczkomanię, po 2-3 minutach odsączyć kluski na sicie.
Podawać z sosem.
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: