Makaron penne w kremowym sosie cukiniowym
Przepis na to danie jest niezwykle prosty. Kilka składników wystarczy by w błyskawicznym tempie przygotować smaczne letnie danie makaronowe. Po raz pierwszy spróbowałam je kilka lat temu we Włoszech i już na dobre zadomowiło się w mojej kuchni. Makaron w smietankowo-cukiniowym sosie przygotowuję zawsze w/g oryginalnej wersji , zmieniam jedynie rodzaj makaronu. A smakuje mi najbardziej w takiej postaci:
Składniki: / 2 porcje/
- 160 g makaronu penne rigate
- 1 młoda cukinia /ok.200 g/
- 0,5 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 150 ml słodkiej śmietany/do gotowania/
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki startaego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
- zielona pietruszka do dekoracji
Wykonanie: -Makaron ugotować w/g przepisu na opakowaniu. -Cukinię dokładnie umyć/ nie obierać / i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. -Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oliwie wraz z ząbkiem czosnku. -Po chwili smażenia czosnek usunąć. -Dodać startą cukinię i mieszając dusić chwilę do odparowania nadmiaru płynu. -Wlać śmietankę, wymieszać z cukinią , doprawić do smaku, i podgrzewać do momentu zagotowania. -Ugotowany, odcedzony makaron przesypać do warzyw, posypać startym parmezanem i starannie połączyć składniki. -Przełożyć na talerze, udekorować zieloną pietruszką.