Kokardki z kurczakiem i sosem tzatziki. Pycha!
Przepyszna sałatka! Wyrazista w smaku, aromatyczna, pożywna i mocno czosnkowa, Zasmakowała nawet mojej 5-letniej Córce, która surowy czosnek uznawała do tej pory tylko i wyłącznie w maśle czosnkowym.
Przepis na tę wyśmienitą sałatkę znalazłam w gazetce "Przyślij przepis". Bardzo polecam!
Kokardki z kurczakiem i sosem tzatziki
Składniki:
- 35 dag makaronu kokardki
- mały filet z kurczaka
- duży ogórek wężowy
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka pieprzu białego
- ok. 2 łyżeczek przyprawy do kurczaka lub gyrosa
- 2 łyżeczki suszonego lub świeżego koperku
- 2 łyżeczki suszonej lub świeżej natki pietruszki
- 3 - 4 ząbki czosnku
- 3 - 4 łyżki majonezu
- 3 - 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- sól
- 2 łyżki oleju
- ew. kawałek startego na dużych oczkach tarki żółtego sera
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka lub gyros i pieprzem cayenne (najlepiej zrobić to dzień wcześniej). Usmażyć na oleju na złoty kolor i ostudzić.
Przygotować sos: ogórek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na 10 minut. Odsączyć i wymieszać z majonezem, jogurtem, posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem, białym pieprzem, koperkiem i natką pietruszki. Odstawić na 10 minut.
Następnie wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Można też dodać lub posypać tylko wierzch sałatki żółtym serem.
Smacznego:)