Kluski z makiem
Trochę spóźniony przepis, ale co tam - kluski z makiem są przepyszne i z pewnością możecie takie danie zaserwować również w innym terminie.
Kluski nie każdego roku goszczą na naszym stole wigilijnym. W tym roku zostało rodzinną naradą postanowione, że zamiast kutii, będzie podany własnie makaron. Wyszedł znakomity - domowy makaron i przepyszna masa makowa z olbrzymią ilością bakalii.
Tym razem udało mi się zakupić suchy mak mielony, dzięki któremu zaoszczędziłam sporo pracy i niepotrzebnego bałaganu - parzenie i mielenie maku nigdy nie należało do moich ulubionych czynności. Ten produkt uważam za odkrycie tego roku.
Kluski z makiem
Składniki na makaron:
- 20 dkg mąki
- 2 jaja
- 2 łyżki wody (opcjonalnie)
- łyżka oleju (do gotowania)
- sól
Do mąki wbić jajka, jeśli będzie potrzeba dodać wodę i zagnieść ciasto.
Po wyrobieniu rozwałkować cienko, lekko przesuszyć.
Pokroić na kwadraty o boku ok. 1,5 centymetra, znów przesuszyć.
Ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
Kluski z makiem
Składniki na mak:
- 20 dkg suchego mielonego maku
- 1 szklanka mleka
- 4-5 łyżek miodu (lub więcej do smaku)
- 1-2 szklanki bakalii (u mnie rodzynki, migdały i orzechy laskowe)
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki śmietany kremówki
W rondelku stopić masło, dodać miód, mak i zalać wszystko mlekiem. Dusić kilka minut do połączenia się smaków ciągle mieszając. Dodać bakalie, dokładnie wymieszać.
Na koniec dodać śmietanę i ugotowany makaron. Jeśli uznacie, że wszystko jest za suche można dodać więcej mleka lub śmietanki.
Podawać ciepłe.
Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje: