Domowe kluseczki z wędzonym łososiem

Domowe kluseczki z wędzonym łososiem

Pisałam już kiedyś o urządzeniu, które ma zabawną nazwę - kluseczkomania. To "urządzenie" pozwala na ekspresowe przygotowanie domowych klusek - ich smak, rodzaj zależy tylko od naszej pomysłowości lub od zawartości lodówki i spiżarki.
Na przykład takie kluski na bazie mąki orkiszowej pełnoziarnistej oraz lekko podsuszonej resztki lazura. który gdzieś się zapodział w lodówce.
Do tego wędzony łosoś i obiad po 20 minutach można serwować na stół.
Zdjęcie - DOMOWE KLUSECZKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Domowe kluski z łososiem


SKŁADNIKI NA KLUSKI:

  • 25 dkg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 15 dkg sera z niebieską pleśnią
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
DODATKOWO:
  • 30 dkg wędzonego łososia
  • posiekany koperek do smaku
Ser pokruszyć lub jeśli jest twardy zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto. Odstawić na kilka minut i ponownie wyrobić.
Zagotować osoloną wodę w dużym garnku (3-4 litry).
Przecisnąć ciasto przez kluseczkomanię bezpośrednio na wrzątek, po 2-3 minutach odsączyć kluski na sicie.
Do gorących klusek dodać rozdrobnionego łososia oraz posiekany koperek, wymieszać i od razu podawać.
Zdjęcie - DOMOWE KLUSECZKI Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Domowe kluski z łososiem _______________________________________________
JEŚLI TEN PRZEPIS CI SIĘ SPODOBAŁ ZOBACZ RÓWNIEŻ:
KLUSKI ZE SZPINAKIEM, ŁOSOSIEM I ROQUEFORTEM SPAGHETTI Z ŁOSOSIEM I SZPINAKIEM

Wyślij pocztą e-mailWrzuć na blogaUdostępnij w usłudze TwitterUdostępnij w usłudze Facebook Reakcje:

Kategorie przepisów