Gdy ryż nabierze kremowej konsystencji i będzie prawie miękki, risotto zdjąć z ognia, dosypać parmezan, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na 5 minut przed końcem dorzucić przekrojone na pół pomidorki...
Idę za ciosem i wykorzystuję swoją ukochaną dynię ile tylko mogę. Dzisiaj serwuję kolejne, typowo jesienne danie z jej udziałem- makaron z dynią i pieczarkami. Jako fanka wszelkich makaronów, pastą z dodatkiem dyni i pieczarek, z pewnością nie pogardzę. Oj nie!
Okrągłą formę do pieczenia ( ... ), przesmarować olejem i ułożyć pionowo makaron posypany parmezanem. Przygotować sos boloński i zalać nim makaron. Wymaga to trochę cierpliwości, aby wypełnić rurki. Zalany makaron , posypać startym serem mozzarella. Wstawić ...
Dziś przedstawiam niezwykle satysfakcjonujące połączenie, przedstawionego wcześniej puree z dyni z beszamelem, pod którym zapieczone są muszle makaronowe z kremową warstwą z ricotty
Aby to danie było naprawdę pyszne, a sos słodki, należy tu pamiętać o wyjątkowej selekcji najlepszej jakości produktów. Makaron - wiadomo- podstawa, nie należy go przegotować, ma być al dente! Do sosu szukajcie słodkich pomidorów - w sezonie polecam świeże, tylko należy je obrać ze skórki. No i wino...
To moja pierwsza w życiu kasza jaglana i powiem wam trochę się jej obawiałam , choć niepotrzebnie bardzo mi zasmakowała :-) jest delikatna a w połączeniu z moim sosem pycha aż niemożna się tego najeść.
Lasagne / Lazania – jedno z moich ulubionych dań mięso – makaronowych.
Przepis znany w mojej rodzinie od lat nie podlega żadnym modyfikacjom , bo danie zrobione wg. niego za każdym raz zachwyca.
Lasagne jest daniem, które niesamowicie syci na długie godziny.
Połączenie świeżo mielonego mięsa z kremowym sosem beszamelowym i dużą ilością sera tworzy rewelacyjną całość , która zachwyci podniebienia!
Dziś coś oszczędnego w formie, ale jakże smacznego! Danie w miarę szybkie w przygotowaniu i jednocześnie zaspokajające małego i większego głoda. Polecam wersję na bazie serka mascarpone - super delikatna w smaku, pycha!
Paccheri - neapolitański makaron w kształcie dużych krótkich rur. Nadziewać można tym co tylko sobie wymarzymy - serem, tuńczykiem, mięsem, szpinakiem. Stanowi doskonałą przekąskę, tak na gorąco jak i na zimno.
Smaczna, sycąca wersja lasagne inspirowana inną znaną włoską potrawą – spaghetti carbonara. Czyli zamiast mięsa i klasycznego beszamelu mamy jajka, śmietanę i boczek. Bonusowo, żeby potrawa nie była mdła, także pieczarki i pora. Fajna odmiana :)
Cannelloni - danie kuchni wloskiej tak popularne we Wloszech jak u nas schabowy, a zarazem jeden z najsmaczniejszych sposobów wykorzystania sosu bolongnese. Zamiast podawać makaron z sosem można zrobic jedną, dużą zapiekankę, nadziewając makaronowe rurki cannelloni mięsnym farszem z sosem bolognese i zapiec pod beszamelem.
Bób – kto z nas choć raz z sezonie nie zajada go przed telewizorem ? ;)
Ja oprócz zajadania go przed telewizorem przygotowuję z niego rewelacyjny obiad.
Makaron z kremowym sosem z bobu , cebulki i smażonego boczku tworzy fantastyczne i niesamowicie sycące danie.
Spróbujcie!
Dość dawno nie robiłam lasagne, dlatego tym razem skusiłam się na jego bezmięsną wersję z cukinią. Bezmięsną, a jednak sycącą i wyrazistą. Uprzednie grillowanie plasterków cukinii poprawia jej smak, a suszone pomidory nadają potrawie śródziemnomorskiego charakteru.