Cannellonni z mięsem pod beszamelem

Cannellonni z mięsem pod beszamelem
Zdjęcie - Cannellonni z miesem pod beszamelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Cannelloni - danie kuchni wloskiej tak popularne we Wloszech jak u nas schabowy,a zarazem
jeden z najsmaczniejszych sposobow wykorzystania sosu bolongnese.Zamiast podawac makaron z sosem mozna zrobic jedna,duza zapiekanke,nadziewajac makaronowe rurki cannelloni miesnym farszem z sosem bolognese i zapiec pod beszamelem.Danie jest przepyszne i bardzo podzielne.Pracy przy nim sporo,ale smak wynagrodzi poniesiony trud.Prace mozna rozlozyc na dwa dni i sos bolognese ugotowac dzien wczesniej.Samo nadziewanie rurek i zapiekanie zostawic na koniec.
Kuchni wloskiej nie mozna nie lubic.Ja uwielbiam nie tylko wloska,ale cala kuchnie srodziemnomorska za obecnosc ogromu warzyw, ziol i przypraw w niej stosowanych.Zapraszam do pysznego przepisu.Podane skladniki wystarcza do nadziania 22 cannelloni.

Zdjęcie - Cannellonni z miesem pod beszamelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Skladniki na sos bolognese:

2 puszki krojonych pomidorow
1 marchewka
kawalek korzenia selera-lub kilka lodyg naciowego
kawalek pora 1 cebula
2 zabki czosnku
sol,pieprz z mlynka
1 lyzeczka cukru
Zdjęcie - Cannellonni z miesem pod beszamelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami1 lyzka ciemnego sosu balsamicznego-Aceto Balsamico di Modena
oregano - swieze lub suszone
2 lyzki masla ghee

Skladniki na sos beszamelowy:

30 g masla-2 plaskie lyzki
30 g maki-2 plaskie lyzki
Zdjęcie - Cannellonni z miesem pod beszamelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami500 ml mleka
sol,pieprz,galka muszkatalowa

600-700 g mielonego miesa wolowego
1 cebula
1 jajko
2 zabki czosnku

paczka makaronu cannelloni ,starty parmezan

PRZYGOTOWANIE :
  • obrac cebule i czosnek,pokroic.Zeszklic na rozgrzanym masle ghee
    • obrac marchew,seler.Gdy uzywasz naciowego obierz go z wlokien.Marchewke z selerem utrzec na grubych oczkach tarki.Pora pokroic w poltalarki.Dolozyc rozdrobnione warzywa do cebuli i przesmazyc razem kilka minut
    • wlac do warzyw pomidory z puszki.Sos nie moze byc za gesty,ani za rzadki.gdyby byl za gesty mozna dolac biale wino
    • pomiodorowa mase posolic,dodac lyzeczke cukru i lyzke octu baalsamicznego.Dolozyc posiekac oregano ,bazylie lub rozmaryn-co lubisz najbardziej
    • patelnie z sosem przykryc przykrywka i gotowac ,az warzywa zmiekna.Im dluzsze gotowanie,tym smaczniejszy sos.Gdy warzywa zmiekna sos zblendowac
    • do mielonego miesa dodac jajko ,sol pieprz i bardzo dokladnie wymieszac
    • na drugiej patelni rozgrzac maslo ghee i zeszklic pokrojona w drobna kostke cebule i czosnek.Dolozyc mielone mieso i smazyc,caly czas rozgniatajac widelcem mieso,az straci kolor surowizny
    • do miesa wmieszac 2/3 sosu bolognese.Reszte sosu wylozyc i rozmarowac na dnie naczynia,w ktorym bedziemy zapiekac cannelloni
    • Oprzec rurke na dloni przytrzymujac ja palcami i przy pomocy malej lyzeczki napelniac rurki przygotowana masa miesna z sosem bolognese.Napelnione rurki ukladac w naczyniu do zapiekania
    • ostatni etap to przygotowanie sosu beszamelowego.Do rozpuszczonych w garnuszku 2 lyzek masla dodac 2 plaskie lyzki maki i zrobic zasmazke.Do zasmazki dolewac zimne mleko caly czas mieszajac rozga.Do goracej zasmazki dolewamy zimne mleko-to daje nam gwarancje,ze sos bedzie idealnie gladki,bez grudek.Dodac sol,pieprz i galke muszkatalowa i caly czas mieszac,az do zagotowania sie sosu
    • gotowy sos rownomiernie rozprowadzic na ulozonych w naczyniu rurkach.Sos musi szczelnie pokryc wszystkie cannelloni,w innym wypadku rurki wyschna i pozostana nieupieczone
    • startym na tarce parmezanem oblozyc rownomiernie cala zapiekanke
    • piec w 200°C 30-40 minut,do zrumienienia zapiekanki
    ZYCZE SMACZNEGO !

    Kategorie przepisów