Cannellonni z mięsem pod beszamelem

Zdjęcie - Cannellonni z miesem pod beszamelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Cannelloni - danie kuchni wloskiej tak popularne we Wloszech jak u nas schabowy,a zarazem
jeden z najsmaczniejszych sposobow wykorzystania sosu bolongnese.Zamiast podawac makaron z sosem mozna zrobic jedna,duza zapiekanke,nadziewajac makaronowe rurki cannelloni miesnym farszem z sosem bolognese i zapiec pod beszamelem.Danie jest przepyszne i bardzo podzielne.Pracy przy nim sporo,ale smak wynagrodzi poniesiony trud.Prace mozna rozlozyc na dwa dni i sos bolognese ugotowac dzien wczesniej.Samo nadziewanie rurek i zapiekanie zostawic na koniec.
Kuchni wloskiej nie mozna nie lubic.Ja uwielbiam nie tylko wloska,ale cala kuchnie srodziemnomorska za obecnosc ogromu warzyw, ziol i przypraw w niej stosowanych.Zapraszam do pysznego przepisu.Podane skladniki wystarcza do nadziania 22 cannelloni.

Zdjęcie - Cannellonni z miesem pod beszamelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Skladniki na sos bolognese:

2 puszki krojonych pomidorow
1 marchewka
kawalek korzenia selera-lub kilka lodyg naciowego
kawalek pora 1 cebula
2 zabki czosnku
sol,pieprz z mlynka
1 lyzeczka cukru
Zdjęcie - Cannellonni z miesem pod beszamelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami1 lyzka ciemnego sosu balsamicznego-Aceto Balsamico di Modena
oregano - swieze lub suszone
2 lyzki masla ghee

Skladniki na sos beszamelowy:

30 g masla-2 plaskie lyzki
30 g maki-2 plaskie lyzki
Zdjęcie - Cannellonni z miesem pod beszamelem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami500 ml mleka
sol,pieprz,galka muszkatalowa

600-700 g mielonego miesa wolowego
1 cebula
1 jajko
2 zabki czosnku

paczka makaronu cannelloni ,starty parmezan

PRZYGOTOWANIE :
  • obrac cebule i czosnek,pokroic.Zeszklic na rozgrzanym masle ghee
    • obrac marchew,seler.Gdy uzywasz naciowego obierz go z wlokien.Marchewke z selerem utrzec na grubych oczkach tarki.Pora pokroic w poltalarki.Dolozyc rozdrobnione warzywa do cebuli i przesmazyc razem kilka minut
    • wlac do warzyw pomidory z puszki.Sos nie moze byc za gesty,ani za rzadki.gdyby byl za gesty mozna dolac biale wino
    • pomiodorowa mase posolic,dodac lyzeczke cukru i lyzke octu baalsamicznego.Dolozyc posiekac oregano ,bazylie lub rozmaryn-co lubisz najbardziej
    • patelnie z sosem przykryc przykrywka i gotowac ,az warzywa zmiekna.Im dluzsze gotowanie,tym smaczniejszy sos.Gdy warzywa zmiekna sos zblendowac
    • do mielonego miesa dodac jajko ,sol pieprz i bardzo dokladnie wymieszac
    • na drugiej patelni rozgrzac maslo ghee i zeszklic pokrojona w drobna kostke cebule i czosnek.Dolozyc mielone mieso i smazyc,caly czas rozgniatajac widelcem mieso,az straci kolor surowizny
    • do miesa wmieszac 2/3 sosu bolognese.Reszte sosu wylozyc i rozmarowac na dnie naczynia,w ktorym bedziemy zapiekac cannelloni
    • Oprzec rurke na dloni przytrzymujac ja palcami i przy pomocy malej lyzeczki napelniac rurki przygotowana masa miesna z sosem bolognese.Napelnione rurki ukladac w naczyniu do zapiekania
    • ostatni etap to przygotowanie sosu beszamelowego.Do rozpuszczonych w garnuszku 2 lyzek masla dodac 2 plaskie lyzki maki i zrobic zasmazke.Do zasmazki dolewac zimne mleko caly czas mieszajac rozga.Do goracej zasmazki dolewamy zimne mleko-to daje nam gwarancje,ze sos bedzie idealnie gladki,bez grudek.Dodac sol,pieprz i galke muszkatalowa i caly czas mieszac,az do zagotowania sie sosu
    • gotowy sos rownomiernie rozprowadzic na ulozonych w naczyniu rurkach.Sos musi szczelnie pokryc wszystkie cannelloni,w innym wypadku rurki wyschna i pozostana nieupieczone
    • startym na tarce parmezanem oblozyc rownomiernie cala zapiekanke
    • piec w 200°C 30-40 minut,do zrumienienia zapiekanki
    ZYCZE SMACZNEGO !

    Przepisy z tych kategorii

    Panzanella z ogórkami i mozzarellą
    1

    Panzanella z ogórkami i mozzar…

    Kardamonowy Kardamonowy
    Kardamonovy

    Sałatka Panzanella

    Sałatka Panzanella

    Smaki na talerzu Smaki na talerzu
    Smaki na talerzu

    Tiramisu
    2

    Tiramisu

    Smaki na talerzu Smaki na talerzu
    Smaki na talerzu

    Lasagne Puttanesca

    Lasagne Puttanesca

    burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
    burczymiwbrzuchu

    Cenci - toskańskie faworki

    Cenci - toskańskie faworki

    zacisze kuchenne zacisze kuchenne
    zacisze kuchenne

    Makaron alla Norma
    2

    Makaron alla Norma

    wiosenka27 wiosenka27
    Eksplozja smaku

    Przepisy z tych kategorii

    Jak przygotować kiszone ogórki na zimę?
    2

    Jak przygotować kiszone ogórki…

    Agatajot Agatajot
    Kuchnia Agaty

    Pełnoziarniste bułeczki bao

    Pełnoziarniste bułeczki bao

    Tyna Tyna
    In cooking we trust

    Ciasto „Miętusek”

    Ciasto „Miętusek”

    Smaki na talerzu Smaki na talerzu
    Smaki na talerzu

    Sorbet brzoskwiniowy z bazylią
    1

    Sorbet brzoskwiniowy z bazylią

    food² food²
    Food Square

    Orkiszowy chleb z garnka
    2

    Orkiszowy chleb z garnka

    Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
    Sprawdzona Kuchnia

    Pudding chia z kiwi
    6

    Pudding chia z kiwi

    mapik2705 mapik2705
    Świat Domowej Kuchni